Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska världsmästarna i vinprovning. Från vänster: Mats Burnet, Torgny Almgren, Jerker Delsing, Richard Granberg och Ulf Palmnäs.

Sverige vin(n)ande lag i VM

Fyra svenskar kan numera titulera sig världsmästare i vinprovning efter att ha identifierat tolv olika viner från hela världen.

Mästerskapen som anordnades av den franska vintidningen La Recue du vin de France vanns förra året av kineser. I år var det Richard Granberg, Jerker Delsing, Ulf Palmnäs och Torgny Almgrens tur.

Tolv stycken viner, hälften vita, hälften röda skulle identifieras med hjälp av lukt- och smaksinnet. Genom att pricka flest rätt med att identifiera den dominerade druvsorten i vinet, vilket land och vilken provins den kommer ifrån och vilken årgång kunde det svenska laget kamma hem segern. Men några viner var riktigt kluriga.

"Helt borta"

- De hade ett schweiziskt vin, och det hittar vi inte i Sverige, med en druvsort som heter chasselas och där var vi helt borta. Men det var nog de flesta andra lagen också upptäckte vi till vår stora glädje, säger Richard Granberg till TT.

Och svenskarna har haft en oväntad fördel.

- Till skillnad från de stora vinproducerande länderna som Frankrike, Italien och Spanien är man väldigt duktig på det egna landets viner, men de har inte så lätt att få tag på övriga av världens viner. I Sverige och med Systembolaget så finns det ett brett sortiment från stora delar av vinvärlden, säger Granberg.

Måste spotta

Inför tävlingen blev det två intensiva träningshelger för det svenska laget. Eftersom ena halvan bor i Piteå och den andra i Trollhättan behövde de öva på att bli mer samspelta.

- Vi kan ju prova vin var och en på sitt sätt, men eftersom vi bor så långt ifrån varandra behövde vi öva på att bli mer samstämda. Du hör vad vi har fått lida, säger Richard Granberg och skrattar.

- Men faktum är att det är rätt tufft. Man måste ju spotta för att hålla skärpan uppe. Men man blir rätt matt och tappar ändå koncentrationen efter ett tag.