Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid ett tillslag i Helsingborg hittades 150 giftormar. Arkivbild.

Sverige viktig arena för olaglig djurhandel

De tillslag som gjorts på flera platser i södra Sverige mot personer som misstänks syssla med olaglig handel med reptiler har kopplingar till nätverk i Australien. Det finns även samband med en räd i mars i år då över 1 000 reptiler omhändertogs, bekräftar polisen.

I tisdags genomfördes flera tillslag på platser i södra Sverige mot personer som misstänks syssla med olaglig handel med reptiler. Nu bekräftar polisen att tillslagen kunde göras med hjälp av information och en begäran om rättslig hjälp från Australien, där en känd rugbystjärna misstänks för att ha smugglat hundratals sällsynta djur till bland annat Sverige.

- En av de förundersökningar som vi agerade på i går (tisdags) rör samma ärenden om begäran om rättslig hjälp som vi fått från Australien, bekräftar Filippo Bassini, chef för artskyddsgruppen vid polisens Nationella operativa avdelning.

Fyra personer i förhör

Tisdagens tillslag har också vissa kopplingar till en pågående förundersökning efter ett tillslag i södra Skåne i mars då totalt 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, två krokodiler, en varan, och elva grodor beslagtogs.

Han säger också att Sverige är lite av en knutpunkt för handel med sällsynta djur.

- Jag kan inte svara på varför vi är en brottsplats för den här typen av handel men det som är tydligt är att nätverken vi har i Sverige samarbetar mycket med nätverk i stora delar av världen och att vi också är en viktig marknad. Det här är mycket större än vad vi tidigare trott.

Fyra personer frihetsberövades vid tillslagen men alla fyra har släppts efter förhör.

150 giftormar hittades

Det var inga större mängder djur som togs i beslag vid tillslagen, men på en adress i Helsingborg hittades 150 giftormar. Men eftersom det är tillåtet att man har dessa ormar hemma om man bara har rätt tillstånd från kommunen är det endast ormarnas ursprung som är intressant för polisen, säger Filippo Bassini.

- De här ormarna är giftiga och det borde inte gå att förvara dem hemma på det här sättet men det är den lagstiftningen vi har.

Paula Hultgren, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne, förklarar att det finns bestämmelser på hur giftormar ska förvaras, till exempel i låste terrarier, och dessutom kan varje kommun bestämma om man ska ha tillståndsplikt eller inte.

- På den aktuella adressen i Helsingborg saknades det tillstånd så det är något som personen måste ansöka om, säger hon.

Länsstyrelsen var med polisen under tillslagen i tisdags men har inte omhändertagit några djur.