Sveriges miljöminister Annika Strandhäll, verkställande direktör för FN:s miljöprogram Inger Andersen och Kenyas miljöminister Keriako Tobiko.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll inviger FN:s klimatkonferens i Stockholm tillsammans med verkställande direktör för FN:s miljöprogram Inger Andersen och Kenyas miljöminister Keriako Tobiko på Världsmiljödagen. Bild: Jessica Gow/TT

Sverige värd för miljökonferens – trots låg placering i hållbarhet

Under söndagen inträffar Världsmiljödagen, som Sverige är värd för i år. Men trots att det från regeringshåll ofta kommuniceras att Sverige är världsledande vad gäller klimatomställningen visar flera mätningar att Sverige ligger i botten bland världens länder vad gäller hållbarhet. Bland annat inträffade det datum då Earth Overshoot Day skulle infalla om alla konsumerade som Sveriges invånare redan i mars.

ANNONS
|

Söndagen den 5 juni 2022 står Sverige som värd för Världsmiljödagen. Datumet inträffar exakt 50 år efter invigningen av Stockholmskonferensen 1972, där FN:s medlemsländer bland annat beslutade att bilda FN:s miljöprogram Unep, anta Stockholmsdeklarationen och instifta Världsmiljödagen.

Världsmiljödagen uppmärksammas varje år med ett nytt tema, och årets tema är ”En enda jord”, vilket syftar till allas gemensamma ansvar att leva mer hållbart.

Fakta: Stockholmsdeklarationen

FN:s miljökonferens i Stockholm år 1972 var den första någonsin i sitt slag och medförde att medlemsländerna antog en rad beslut för en sund förvaltning av miljön, däribland Stockholmsdeklarationen.

Stockholmsdeklarationen är en handlingsplan med 26 principer om kopplingen mellan ekonomisk tillväxt och föroreningar av luft, vatten och hav, varav 21 handlade om internationell miljörätt.

Källa: FN

LÄS MER:FN: Ekonomisk galenskap måste upphöra

”Världsmiljödagen kommer hem”

På söndagen var Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll, tillsammans med Inger Andersen, verkställande direktör för FN:s miljöprogram, och Keriako Tobiko, miljöminister i Kenya, med och invigde Världsmiljödagen på Tekniska museet i Stockholm med orden:

– Världsmiljödagen kommer i år hem till Sverige.

ANNONS

Uppmärksammandet ägde i år rum bara några dagar efter FN:s klimatkonferens Stockholm+50, som även det hölls i Sverige, och under pressträffen meddelade Annika Strandhäll att en strängare miljölag kommer att träda i kraft i Sverige den 1 juli.

– Vi skärper miljölagstiftningen genom att förbjuda utvinning av de fossila bränslena kol, olja och naturgas. Att bryta hela kedjan av fossilberoende, från utvinning till användning, är avgörande för att Sverige fortsatt ska vara ledande i klimatomställningen, sa hon bland annat.

LÄS MER:Andersson: Levererar vi inte nu är vi körda

I botten i flera mätningar

Att Sverige är världsledande vad gäller hållbar utveckling och klimatpolitik kommuniceras gärna från regeringshåll. Men medan påståendet stöds av att Sverige i FN:s årliga sammanställning Sustainable Development Goals Index (SDG) förra året hamnade på andra plats, placerar sig landet i flera andra mätningar i botten.

När Sustainable Development Index (SDI), där 165 länder ingår, senast publicerades hamnade Sverige på 146:e plats, det vill säga på 20:e plats från botten.

Detsamma gäller även för Country Overshoot Days, den dag på året då efterfrågan på ekologiska resurser i ett land skulle överstiga vad jorden kan generera samma år om alla människor konsumerade som invånarna i landet.

Här var Sverige det tjugonde landet i ordningen i år att överstiga jordens resurser, redan den 3 april – att jämföra med Earth Overshoot Day, då efterfrågan på resurser över hela världen överstiger jordens resurser, som beräknas inträffa den 28 juli.

ANNONS

Fakta: Hållbarhetsindex

Human Development Index (HDI) används för att bedöma utvecklingen av ett land utan att endast titta på ekonomisk tillväxt, och är ett mått på länders genomsnittlig prestation vad gäller förväntad livslängd, utbildning och inkomst.

Sustainable Development Goals Index (SDG) sammanställs av Sustainable Development Solutions Network som kartlägger hur FN:s medlemsländer ligger till gällande de globala målen för hållbar utveckling som antogs av FN 2015.

Sustainable Development Index (SDI) togs fram som ett alternativ till HDI, som bland annat fått kritik för att inte ta hänsyn till ekologisk hållbarhet, och utgår därför från samma grundläggande komponenter. Resultatet divideras sedan med landets ekologiska överkonsumtion.

Källa: FN, Sustainable Development Index

Fakta: Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day markerar det datum när mänsklighetens efterfrågan på ekologiska resurser och tjänster under ett år överstiger vad jorden kan återskapa samma år.

Datumet beräknas av den internationella forskningsorganisationen Global Footprint Network genom att dividera jordens biokapacitet med mänsklighetens ekologiska fotavtryck, och multiplicera det med antalet dagar samma år. 2022 förväntas Earth Overshoot Day inträffa den 28 juli.

Country Overshoot Day är det datum då Earth Overshoot Day skulle infalla om alla människor konsumerade som människorna i varje land. Alla länder har därför inte en Country Overshoot Day då det krävs att landet har ett ekologiskt fotavtryck per person som är större än den globala biokapaciteten per person.

Datumet bestäms utifrån varje års upplaga av National Footprint and Biocapacity Accounts, som innehåller data om ekologiskt fotavtryck och biokapacitet från 1961, och år 2022 inträffade Sveriges Country Overshoot Day den 3 april.

Källa: Earth Overshoot Day

LÄS MER:De ökar sina utsläpp mest

LÄS MER:Trögt när fina ord om miljö ska bli verklighet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS