Sverige värd för konferens om havsmiljö

Sophantering i Asien och fiske i utvecklingsländer är två ämnen som ska diskuteras när Sverige i juni står värd för en FN-konferens i New York om världens hav. Sverige delar värdskapet med önationen Fiji.

ANNONS
|

Konferensen som hålls 5–9 juni har inte som mål att förhandla fram nya överenskommelser. I stället siktar man mot konkreta åtgärder för att genomföra det världens länder redan tagit beslut om.

Att rädda haven och de resurser som finns där är ett av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Det finns mycket att göra.

- Det är ett mål där egentligen alla trender går åt fel håll, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff i Göteborg.

ANNONS

Mera plast än fisk?

Överfiske och nerskräpning är två stora problem.

- Om trenderna fortsätter kommer vi att se mer plast än fisk i våra hav år 2050, befarar Lövin.

Kampen för att hålla haven rena från miljöfarliga plastpartiklar handlar globalt mest om att bygga upp sophantering och återvinning i länder där sådant till stor del saknas.

- Vi har några värstingländer som själva börjar inse att detta inte kan fortsätta, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Hon räknar upp Indonesien och Kina, men även Thailand.

- Mängden plast är direkt relaterad till konsumtion. Det kommer mycket plast från länder med växande ekonomi, påpekar Skog.

Äta mindre fiskar

Sverige och andra i-länder kan hjälpa till med kunskap på avfallsområdet. Likadant är det inom fisket, där många u-länder saknar kunskap om beståndens storlek och hur mycket det är hållbart att fiska.

ANNONS

Samtidigt kan man undra om vi på sikt måste äta mindre fisk för att nå en hållbar utveckling.

- Kanske. Om vi skulle förvalta jordens fiskbestånd betydligt bättre skulle vi möjligtvis kunna öka konsumtionen något. Men då måste vi äta mindre av de stora fiskarna och mer av stimfiskar som sill, skarpsill och makrill, säger Isabella Lövin.

TT

Fakta: Havskonferensen

The Ocean Conference i New York 5–9 juni är den största FN-konferens Sverige organiserat sedan miljökonferensen i Stockholm 1972.

Den kommer att ha cirka 8000 deltagare, och de flesta länder i FN väntas vara med.

Regeringar, företag och andra organisationer kommer att vara representerade.

Sverige har tagit initiativ till konferensen tillsammans med önationen Fiji i Stilla havet.

Tre svenska ministrar ska delta: vice statsminister Isabella Lövin, som även har ansvar för klimatfrågor och internationellt utvecklingssamarbete, samt miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

ANNONS