För andra året i rad toppar Sverige The Economists ”glastaks-index” som rankar länders arbetssituation för kvinnor.
För andra året i rad toppar Sverige The Economists ”glastaks-index” som rankar länders arbetssituation för kvinnor. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Sverige toppar lista över bäst arbetssituation för kvinnor

Varje år mäter den brittiska tidningen The Economist vilka länder som har bäst arbetsvillkor för kvinnor. Sverige toppar listan, med Island, Finland och Norge hack i häl.

ANNONS
|

Den brittiska tidningen The Economists årliga ”glastaks-index” rankar vilka länder som har bäst arbetsvillkor för kvinnor. Listan består av 29 länder inom den ekonomiska organisationen OECD.

Liksom i fjol toppar Sverige listan med Island, Finland och Norge tätt efter. Vår granne i väst, Danmark, hamnar på en tolfte plats och tappar därmed sex placeringar jämfört med 2020.

De senaste fem åren hamnar Sydkorea och Japan på bottenplaceringarna, där kvinnor måste välja mellan familj eller karriär, skriver The Economist.

Av de 29 länderna som ingår i indexet är Ungern det land som tappat flest placeringar sedan 2016. Då låg landet på en nionde plats. Numera hamnar de på plats 24.

ANNONS

Ländernas resultat grundar sig på tio mått, bland annat löneskillnader mellan könen, föräldraledighet, kostnaden för barnomsorg, utbildningsnivå och representation på högre positioner och politiska jobb.

Störst vikt läggs vid indikatorer som påverkar alla kvinnor, så som arbetskraftsdeltagande. Lägre väger sådant som endast påverkar vissa kvinnor, som moderskapspenning.

LÄS MER:Allt fler kvinnor har ”dra åt helvete-pengar”

LÄS MER:Coronaeffekten – fler bolag utan en kvinna i ledningen

LÄS MER:Draken som ska flytta riskkapitalet ut från Stockholm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS