Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser. Arkivbild.

Sverige tappar i pressfrihetsindex

Pressfriheten attackeras på många håll i världen. Sverige halkar ner tre platser och har nu åttonde bäst pressfrihet i världen, enligt ett årligt index som görs av Reportrar utan gränser.
- Det är inte otroligt att tänka sig att den här förändringen beror på ett hårdare klimat i samhället, där hot och hat mot journalister faktiskt ser ut att öka och även fysiska överfall, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet till TT.

Han får medhåll av Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser (RUG).

- Det förekommer alldeles för mycket hot och det är ett reellt problem för många journalister i deras vardag, säger Jonathan Lundqvist till Sveriges Radios Ekoredaktion. "Mer utsatt grupp"

Jonas Nordling nämner den fysiska attacken mot en sportjournalist på Tele2 Arenas pressläktare under gårdagens fotbollsallsvenska derby mellan Djurgården och Hammarby som ett konkret exempel.

- Sammantaget har journalister i Sverige blivit en mer utsatt grupp och det är väl det som kanske återspeglas i RUG:s pressfrihetsindex, säger Nordling.

RUG har granskat pressfriheten i 180 länder, och drar slutsatsen att resultaten är nedslående. "Ideologiska strömningar, regeringar och privata intressen gör gemensam sak för att tysta det fria ordet", heter det i ett uttalande på organisationens hemsida.

- Det är flera europeiska länder som har infört medielagar av olika slag som inskränker både mediers integritet och frihet, säger Jonas Nordling. Begränsningar av öppna samhället

Enligt organisationen måste nu den europeiska modellen anses hotad. EU-landet Polen rasar hela 29 placeringar på listan till plats 47.

- Även i Sverige är det inte många lagar som öppnar upp samhället i förhållande till de lagar som stänger det, säger Jonas Nordling. - Det är väldigt många diskussioner om begränsningar av det öppna samhället. Allt från skydd av personnummer hos anställda i offentlig förvaltning, och vi har senast på EU-nivå diskussioner om företagshemligheter kontra källskydd.