Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiska soldater förbereder sig för att gå in i Syrien. Bild: Emrah Gurel/AP/TT
Turkiska soldater förbereder sig för att gå in i Syrien. Bild: Emrah Gurel/AP/TT

Sverige stoppar krigsmateriel till Turkiet

Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan. Gällande utförseltillstånd dras in.
Anledningen är Turkiets militära offensiv i norra Syrien.

Beslutet har tagits av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

– De gällande tillstånd som fanns återkallas. Det innebär att det inte får ske någon export av krigsmateriel till Turkiet nu, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP.

Det är två gällande utförseltillstånd som återkallas. Carl Johan Wieslander kan inte avslöja vilka affärer eller hur mycket pengar det handlar om med hänvisning till sekretess, men säger att de berörda företagen har informerats. Det handlar om så kallat övrigt krigsmaterial och inte vapen eller ammunition.

Utrikesminister välkomnar

Carl Johan Wieslander tog beslutet efter de senaste dagarnas händelser.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU. Och även EU:s uttalande som kom i går.

Utrikesminister Ann Linde (S) välkomnar beskedet från ISP.

"Detta är ett uttryck för att det svenska exportkontrollsystemet fungerar. Vid EU-medlemmarnas arbetsgruppmöte i Bryssel imorgon kommer Sverige att informera om ISP:s beslut", säger hon i ett skriftligt uttalande för TT.

EU fördömer

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark gör också tummen upp för ISP:s beslut.

"Moderaterna tycker att detta är ett rimligt besked från ISP. Ett land som agerar på detta sätt bör inte vara mottagare av svensktillverkat materiel. Nu krävs åtgärder från omvärlden och det är viktigt att just EU kan samla sig bakom gemensamma åtgärder för att markera allvaret. Vi förutsätter att regeringen kommer ta sig an en aktiv roll i detta", säger han i ett skriftligt uttalande.

Ann Linde fick i fredags riksdagen med sig för att i EU driva frågan om ett vapenembargo mot Turkiet. Både utrikesutskottet och EU-nämnden ställde sig bakom regeringen. När EU:s utrikesministrar på måndagen behandlade frågan blev det inget beslut om embargo, men Turkiets militära agerande i norra Syrien fördömdes och diskussionerna om vapenembargo fortsätter.

Besviken ambassadör

Turkiets ambassadör sade vid en pressträff i Stockholm på måndagen att han var besviken på Sverige som driver frågan om vapenembargo.

– Vi köper inte krigsmateriel från Sverige som används för direkt krigföring, utan bara sekundärt. Men om inte Sverige säljer vapen hittar vi ett annat land att köpa från, sade ambassadören Emre Yunt.

Sverige har ingen omfattande krigsmaterielexport till Turkiet och inga nya exportaffärer till landet har godkänts sedan april 2017. De affärer som nu stoppas har alltså beslutats innan dess. Carl Johan Wieslander förklarar att affärer inom försvarsindustrier ofta tar många år att slutföra.

– Det är inget som sker över en dag. Det är väldigt långa ledtider när det gäller försvarsaffärer.

TT

Sverige exporterade 2018 krigsmateriel till Turkiet till ett värde av 299 miljoner kronor. Det rörde sig inte om vapen eller ammunition avsedda för strid utan det som kallas övrig krigsmateriel, till exempel elektronisk utrustning, pansar- och skyddsutrustning, maskeringsutrustning, programvara och tekniskt bistånd.

Under perioden 2014–2017 exporterades krigsmateriel för strid till Turkiet, men det rörde sig uteslutande om krut och sprängämnen. Sverige har inte levererat några vapensystem till Turkiet.

Under 2019 har inga nya utförseltillstånd beviljats.

Inga nya exportaffärer till Turkiet har godkänts sedan april 2017.

ISP handlägger för närvarande inte några ansökningar om utförsel av krigsmateriel till Turkiet.

Källa: Inspektionen för strategiska produkter (ISP)