Aktivister demonstrerar för hbtqi-rättigheter Budapest. Bilden är tagen i juli i fjol. Arkivbild.
Aktivister demonstrerar för hbtqi-rättigheter Budapest. Bilden är tagen i juli i fjol. Arkivbild. Bild: Anna Szilagyi/AP/TT

Sverige står bakom EU i hbtqi-strid mot Ungern

Sverige ställer sig bakom EU-kommissionen i ett mål i EU-domstolen mot Ungerns lagstiftning som förbjuder "uppvisande av homosexualitet för minderåriga i reklam och medier". Det framgår av handlingar från Regeringskansliet.

ANNONS

Parlamentet i Ungern röstade i juni 2021 igenom den kontroversiella lagen mot pedofili som bland annat gör det förbjudet att undervisa minderåriga om homosexualitet. Lagen slår också mot reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

Enligt EU-kommissionen bryter lagstiftningen mot flera av unionens regler, däribland regler för den inre marknaden och skydd för enskildas grundläggande rättigheter. I somras kom beslutet att kommissionen drar Ungern inför EU:s domstol, sedan kritiken mot lagen inte lett till några åtgärder.

Tidigare har bland Belgien, Danmark och Nederländerna ställt sig bakom interventionen mot Ungern. Beskedet att även Sverige ansluter sig till processen välkomnas av Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro.

ANNONS

“Ett mycket välkommet beslut med ett brett stöd bland EU:s medlemsstater och i parlamentet. Jag hoppas att Sveriges ställningstagande, särskilt som ordförandeland kan vara en knuff för fler länder att följa efter“ säger Karlsbro i ett pressmeddelande.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS