Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Bertil Ericsson / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige ska kastrera pedofiler

En studie på Karolinska institutet testar en ny metod som ska hindra pedofiler från att begå sexuella övergrepp mot barn - nämligen medicinsk kastrering, rapporterar DN. – Det saknas helt behandling som är akut riskreducerande, därför vi vill testa den här metoden, säger Christoffer Rahm, som leder studien, till tidningen.

Deltagarna i studien på Karolinska är personer som tidigare varken fått vård eller dömts för sexualbrott - utan samtliga har själva valt att söka hjälp via den nationella hjälptelefonen Preventell. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Via den vägen har de hamnat i en studie vars syfte är att stoppa de som begår sexuella övergrepp mot barn. Tanken är att man ska utföra kemisk kastrering på deltagarna för att motverka deras begär. 

– Det saknas helt behandling som är akut riskreducerande, därför vi vill testa den här metoden, säger Christoffer Rahm som är specialist­läkare i psykiatri vid Karolinska universitets­sjukhuset, till DN

Får kemiskt preparat

Patienterna får ett preparatet som kallas för Degarelix, som vanligtvis används vid behandling av prostatacancer. Efter injektion ska preparatet inom några dagar kunna dämpa en persons sexuella begär. Enligt Christoffer Rahm är hög sexlust en av de främsta riskfaktorerna vid pedofili. 

- Min hypotes är att medicinen ska ge en tolerabel minskning så att personens risk att begå övergrepp dämpas i hög grad, säger han till DN

Preparatet är alltså inget botemedel mot pedofili - utan motverkar snarare de riskfaktorer som kan orsaka det. 

Preparatet sänker nivåerna av testosteron i kroppen.   Testosteronet reglerar även nedsatt självregleringsförmåga och dålig empati är riskfaktorer - därför finns det även hopp om att medicinen även kan användas i flera sammanhang. 

60 deltagare

Studien kommer att pågå under tre år och ha 60 deltagare. Hälften får det riktiga preparatet och andra hälften får placebo. 

Hittills har sex personer deltagit i studien - och en del av dem har upplevt att det sexuella behovet har minskat. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.