Sverige nu EU-medlem enligt lagen

ANNONS
|

Då måste också statsministern avgå efter ett val och den nyvalda riksdagen rösta om vem som ska leda landet.

Om de nya reglerna hade gällt vid valet 2010 skulle Fredik Reinfeldt inte lika behändigt kunnat fortsätta med en minoritetsregering. Ett godkännande skulle ha krävts av riksdagen och han skulle ha blivit beroende av Sverigedemokraternas stöd om oppositionens röstat emot honom.

Visserligen hade Reinfeldt med all sannolikhet kunnat sitta kvar som statsminister, men det hindrar inte att en omröstning hade varit en besvärande faktor för honom.

Pågått i flera år

Flera av dagens riksdagsledamöter skulle inte ha kommit in – andra skulle ha tagit deras platser eftersom spärren för personkryss sänks från åtta till fem procent av partiets röster. Exempelvis skulle tidigare narkotikasamordnaren Björn Fries (S) ha kryssat sig in i riksdagen från en sista plats på valsedeln i Blekinge, eftersom han fick 6,86 procent av S-rösterna.

ANNONS

Arbetet med att förändra grundlagen från 1974 har pågått i flera år. Efter fyra års utredande lyckades riksdagens dåvarande sju partier enas om en kompromiss.

För att anta ny grundlag krävs två beslut med mellanliggande val. Ett första beslut fattades av riksdagen i våras. Det konfirmerades på onsdagen.

Bara Sverigedemokraterna är emot och i förra veckan startade partiet ett upprop mot förändringarna på sin hemsida. under rubriken "Värna Sverige – nej till grundlagsändringen". På onsdagen hade uppropet stöd av drygt 10000 personer.

SD: Medborgarskapet urholkas

SD vänder sig emot att det blir svårare att gå ur EU, att mångkulturalismen befästs och att det svenska medborgarskapet urholkas.

–Problemet ligger i att man jämställer utländska medborgare med svenska medborgare. Urlakandet av det svenska medborgarskapet gör att det tappar i betydelse, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson i riksdagsdebatten.

–För den som tror på nationalstatsprincipen blir det en orimlig ordning.

På det kommunala området blir det också en del förändringar. Det blir möjligt att hålla extraval i en kommun och lättare att anordna kommunala folkomröstningar.

ANNONS