Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige missar vaccinmålet – då ska alla fått första dosen

Sverige kommer inte nå det tidigare vaccinmålet. I stället ska alla över 65 år erbjudas minst en dos senast 16 maj och alla över 18 och de i riskgrupp erbjudas vaccin med en dos senast 15 augusti, det meddelar socialminister Lena Hallengren under en pressträff.
– Pengar är inte problemet, säger Lena Hallengren.

Under torsdagsförmiddagen höll regeringen och Socialminister Lena Hallengren (S) en pressträff gällande vaccinmålet.

Medverkade gjorde också Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, samt Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Lena Hallengren inledde med att berätta att det vaccinmål som presenterades i slutet av 2020 nu justeras.

– Vår gemensamma målsättning var att erbjuda alla vuxna i Sverige, och barn i riskgrupp, vaccinering under det första halvåret av 2021, säger Lena Hallengren.

Regeringen och SKR tecknade 8 december ett avtal som gav en prognos på 17,4 miljoner doser som skulle levereras under det första halvåret.

LÄS MER: Pfizer: Vårt vaccin är säkert för tonåringar

”Inte pengar som är problemet”

En siffra som byggde på vaccintillgång, och som skrivits ner till 10,9 miljoner doser.

– Sedan december har vaccintillverkare vid upprepade tillfällen skurit ner sina leveransprognoser. De senaste veckorna har de fått tillskrivas ytterligare på grund av exportbegränsningar från omvärlden. Jag vill vara tydlig och säga: Det är inte pengar som är problemet, säger Lena Hallengren.

Grundat i den minskade tillgången, samt en del andra ändrade förutsättningar såsom Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om dosintervall, får den svenska befolkningen därför en ny prognos för vaccination av covid-19.

• Alla i ålder 65 eller äldre ska ha erbjudits sin första dos innan 16 maj.

• Alla över 18 år, samt yngre i riskgrupp, ska ha erbjudits en första dos innan 15 augusti.

– Problemet är att det inte finns några kända lager av godkända vaccin som är tillgängliga för inköp, utöver de som vi redan har tecknat, säger Hallengren.

Regionerna är förberedda

Pressträffen fortsatte med att SKR:s Marie Morell fick berätta att Sverige har god beredskap inför en ökad vaccinationstakt.

– Regionerna kan vaccinera 1,2 miljoner personer i veckan. Den kapaciteten kan öka vid behov och kommer att kunna anpassas efter leveranser, även under sommaren, säger Marie Morell

Lena Hallengren fyllde i:

– Dagens besked innebär ingen ändring i ambitionen att vaccinera på för fullt med de vaccin som vi får. Detta trots att Sverige fått mindre än utlovat, 275 000 doser denna vecka och över en halv miljon nästa vecka. Vaccineringen fortsätter. Takten ökar, säger Lena Hallengren.

LÄS MER: Tegnell om påsken: ”Skapa inte nya smittkedjor”

Nya målen kan ändras

Det nya vaccinmålet kommer att bli öppet för ändring. Folkhälsomyndigheten får uppdrag i att ta fram prognoser var 14:e dag gällande de mest aktuella uppgifterna om leveransläget.

– Det är där som flaskhalsen ligger i dag, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell fortsatte med att peka på två områden som ligger i fokus under våren – att minska dödsfallen och att lätta på trycket i sjukvården.

– Vi måste kontinuerligt anpassa hur vi använder vaccinen på bästa sätt. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en modell för att göra anpassningar så snabb och effektivt som möjligt. Vi kommer att använda den löpande för att optimera användningen av de vaccin som vi har på plats. Hur de ska prioriteras, vilka som ska prioriteras, säger Anders Tegnell.

LÄS MER: Trög vaccinering kan öka mutationer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.