Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De med medborgarskap i något av de sju länderna som det amerikanska inreseförbundet gäller för kommer inte att få visum. Arkivbild.

Sverige kritiskt till USA:s visumregler

Det finns fortfarande oklarheter i tolkningen av USA:s nya inreseregler, enligt USA:s chargé d'affaires. Enligt ambassadens sajt kommer tills vidare inga visum att utfärdas till svenskar som också är medborgare i de länder som berörs av visumstoppet.

USA:s högste representant i Sverige just nu, David E Lindwall, var på måndagseftermiddagen uppkallad till svenska utrikesdepartementet.

Från svensk sida framfördes kritik mot de nya tidsbegränsade reglerna för inresor till USA, enligt UD:s uttalande.

Svaret från amerikanska ambassadens representanter var att det fortfarande finns oklarheter kring hur de nya reglerna ska tolkas, och att ambassaden inväntar vidare instruktioner från Washington, skriver UD.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström beklagar det faktum att regelverket fortfarande är oklart.

- Vi önskar tydligare besked så snart som möjligt. Vi har sagt vad vi tycker om det här och vill att de med svenska pass ska kunna resa till USA, säger hon till TT.

"Var vänlig och kom inte"

Efter Donald Trumps presidentdekret om inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen har den amerikanska ambassaden i Sverige gått ut med information på sin webbplats.

"Om du är medborgare i något av de här länderna, var vänlig och boka inte något visummöte och betala inga visumavgifter just nu. Om du redan har ett inbokat möte, var vänlig och kom inte. Du kommer inte att få komma in på ambassaden eller konsulatet", skriver de.

Oskyldiga drabbas

Bland svenskar som också har medborgarskap i något av de sju länderna finns nu en stor oro och ilska, enligt Shapoor Hajinejad, vice ordförande i Iranska riksförbundet.

- Det är kollektiv bestraffning och kollektiv diskriminering, säger Shapoor Hajinejad från Iranska riksförbundet.

- Det är människor som har bott i Sverige länge, som inte har något med terrorism att göra. Det är ofattbart och omänskligt och strider mot mänskliga rättigheter. Vi förstår inte, säger han.

Får pengarna tillbaka

De personer som berörs av förbudet och som bokat sin resa med SAS innan den 28 januari kommer att få pengarna tillbaka.

- Vi uppmanar de passagerare som är osäkra att kontakta den amerikanska ambassaden för att få den senaste informationen, säger SAS presschef Fredrik Henriksson.

Enligt honom är det inte någon större volym resenärer som har avbokat sina resor till USA i nuläget.

För dem som har bokat sin resa med Norwegian gäller andra regler. Enligt företaget kommer den som blir nekad att resa på flygplatsen att få sina pengar tillbaka men i övriga fall gäller de vanliga av- och ombokningsreglerna.