Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige kränkte nakenfilmad flicka

Sverige kränkte den då 14-åriga Eliza Södermans rätt till privatliv när den man som smygfilmade henne inte dömdes. Det slår Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fast. -Nu kan jag gå vidare i livet, säger hon.

Europadomstolen dömer Sverige att ersätta den nu 25-åriga kvinnan med 10 000 euro för sveda och värk plus 29 700 euro för hennes kostnader och utlägg. Det motsvarar sammanlagt cirka 350 000 kronor.

Eliza Karlsson Söderman är jublande glad efter att precis ha fått ta del av domen. Nu har hon till slut fått rätt i processen mot Sverige.

-Jag tror på lagen igen! -Det här betyder otroligt mycket, nu kan jag gå vidare i livet, säger hon till TT.

Hon blir glatt förvånad när TT berättar att hon får runt 350 000 kronor i ersättning.

-Det var jag inte beredd på, jag ville bara få rätt. Det är bara en otroligt stor bonus.

TT: Smygfilmningen skedde för över elva år sedan. Hur har du haft det under de här åren?

-Jag har inte levt så bra med detta. Det är först de senaste åren som jag... ett tag var det nära att knäcka mig. Jag var besviken och ledsen, men så bestämde jag mig för att fortsätta kämpa.

Hon understryker hur mycket advokaten, familjen och vännerna har hjälpt henne.

-Jag har haft ett underbart stöd.

Mannen som smygfilmade friades i svensk domstol och hans skuld var inget tema för Europadomstolen; processen där handlade om att svenska domstolar inte hade skyddat kvinnans rätt till privatliv.

TT: Hur ser du på att han gick fri?

-Det är tråkigt, men nu har lagen ändrats så att sådana som gör så inte går fria längre. Att det nu finns ett skydd för den enskilda människan känns bra, säger Eliza Karlsson Söderman som kallar domen i Europadomstolen för en "jordskredsseger" eftersom bara en av 17 domare anmälde en avvikande åsikt.

Allt började 2002 då Eliza Söderman hittade en påslagen videokamera i en tvättkorg i badrummet när hon klädde av sig för att duscha. Det var hennes styvfar som smygfilmade henne.

Mannen friades 2007 i hovrätten från åtalet för sexuellt ofredande med motiveringen att han inte avsåg att flickan skulle få reda på att hon filmades. I Sverige var det då inte förbjudet att filma någon utan personens medgivande.

Sedan Högsta domstolen beslutat att inte ta upp fallet vände sig kvinnan 2008 till Europadomstolen. I juni 2012 friade den lägre instansen Sverige. Eliza Söderman överklagade utslaget till domstolens stora kammare, som nu ger henne rätt.

Det är artikel åtta i Europakonventionen för mänskliga rättigheter som Sverige inte levt upp till, enligt det majoritetsbeslut som den högsta instansen nu tagit, enligt ett pressmeddelande.

I somras ändrades svensk lag. Numera är det olagligt att ta kränkande foton, eller filma, i privata miljöer eller till exempel omklädningsrum. Brottet kan ge upp till två års fängelse.

Det som domstolen nu tagit ställning till är om Sverige vid det aktuella tillfället hade adekvata lagar för att skydda flickans rättigheter. Det har man alltså kommit fram till att Sverige inte hade.

"Gärningen styvfadern begick kränkte hennes integritet vilket förstärktes av det faktum att hon var minderårig, att händelsen skedde i hennes hem och att gärningsmannen var en person som hon hade rätt att, och förväntade sig att, kunna lita på", står det i pressmeddelandet.

Fakta: Domen
Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fäller Sverige för att inte ha levt upp till artikel åtta i Europakonventionen för mänskliga rättigheter.
Bara en av de 17 domarna i Europadomstolens högsta instans (Grand chamber) anmälde avvikande mening.
Domen innebär att Sverige ska ersätta Eliza Karlsson Söderman med 10 000 euro i skadestånd plus 29 700 euro för hennes kostnader och utlägg, sammanlagt cirka 350 000 kronor. (TT)