EU parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
EU parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

Sverige kan tappa EU-mandat

Sverige räknar med ytterligare en plats i EU-parlamentet under nästa mandatperiod. Men om Storbritannien skjuter upp utträdet ur unionen till efter valdagen i maj ryker extramandatet – i alla fall inledningsvis.

ANNONS
|

Om Storbritanniens premiärminister Theresa May får som hon vill förlängs landets EU-utträde till den 30 juni. Det skulle i sådana fall innebära att Storbritannien måste vara med i valet till EU-parlamentet den 26 maj – men också att Sverige, i alla fall till en början, förlorar sitt tilldelade extramandat.

Nuvarande ordning gäller

Europeiska rådet beslutade i juni förra året att 27 av Storbritanniens platser i EU-parlamentet ska omfördelas mellan övriga medlemsländer när landet lämnar unionen. Och bland annat att Sveriges representanter ska öka från 20 till 21 stycken.

- Men om Storbritannien fortfarande är kvar vid inledningen av valperioden så ska den nuvarande ordningen gälla till dess att utträdet får rättsverkan, säger Pierre Herges, tjänsteman vid Sveriges EU-representation i Bryssel.

ANNONS

Frågan är dock vad som händer då, när Storbritannien lämnar unionen senare under mandatperioden.

Viss förvirring

Bland medlemsländerna har det uppstått en viss förvirring, enligt Herges.

- Vi har haft vissa diskussioner där somliga undrat hur man ska ordna det här. Om ett land får ett extra mandat, men sedan inte får tillträda, om personen då ska stå i ett slags väntrum, säger han.

- Men som jag förstår det kan det hanteras på olika sätt i de olika medlemsländerna.

Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten, säger att man i enlighet med vallagen då kommer att göra en ny mandatfördelning baserat på det tidigare valresultatet.

- Och det är då det parti som ligger närmast att ha det mandatet som kommer att få det, förklarar Stad.

ANNONS
TT

Fakta: Fördelningen i EU-parlamentet

I Europaparlamentet sitter totalt 751 ledamöter, vilka fördelas utifrån varje medlemslands folkmängd.

Flest har Tyskland (96), följt av Frankrike (74), Italien (73), Storbritannien (73), Spanien (54) och Polen (51).

När Storbritannien lämnar EU kommer antalet ledamöter att minskas till 705 stycken. Av landets 73 platser hålls 43 i reserv för eventuella utvidgningar av unionen i framtiden och 27 omfördelas mellan övriga medlemsländer. Till exempel får Sverige ytterligare ett mandat, från nuvarande 20 till 21 stycken.

Källa: Riksdagen, Europaparlamentet

ANNONS