Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram ett regelverk som gör det möjligt för utländsk vårdpersonal att verka i Sverige vid kriser. Arkivbild.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram ett regelverk som gör det möjligt för utländsk vårdpersonal att verka i Sverige vid kriser. Arkivbild.

Sverige kan ta in utländsk vårdpersonal vid kris

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett regelverk som gör det möjligt för utländsk vårdpersonal att verka i Sverige vid kriser.

ANNONS
|

Redan för fyra år sedan konstaterade Socialstyrelsen att Sverige inte har någon tydlig reglering för hur utländsk vårdpersonal ska kunna användas, och gav förslaget att ett sådant bör tas fram.

- När man ser det kan man tycka att det alltid borde ha funnits. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att under ett år ta fram ett regelverk för hur det ska fungera när utländsk personal tas in vid kriser eller extraordinära situationer, säger Lena Hallengren till TT.

ANNONS

Förberedelse viktigt

Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 14 juni 2020 och för genomförandet får styrelsen använda 500000 kronor under 2019.

Socialstyrelsen ska även föreslå hur hälso- och sjukvårdspersonal redan innan en kris inträffar ska kunna ges behörighet att verka i Sverige.

- Det kan handla om att ta in utländsk personal som har möjlighet att verka redan innan en kris uppkommer. Vi tror att vi har en god användning för dessa regelverk för att kunna se till att alla har tillgång till god och säker vård, fortsätter Hallengren.

Oklart vilka länder

Hon vill inte gå in på vid vilka typer av kriser det skulle kunna bli aktuellt att ta in utländsk vårdpersonal, eller vilka länder det kan handla om.

- Det är svårt att spekulera kring vilka situationer det kan vara, men när man arbetar med krisberedskap gäller det att förbereda sig inför lägen som är extraordinära där vi kan bli ansträngda på ett sätt som gör att våra egna resurser inte räcker till, säger Lena Hallengren.

ANNONS
TT

ANNONS