Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sverige är i topp när det gäller äldre som fortsätter att arbeta efter pensionen. Roland Kadefors är en av dem. Bild: TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige i topp bland äldre som arbetar

Allt fler fortsätter att jobba efter att de fyllt 65 år. Faktum är att Sverige ligger i topp i hela Europa när det gäller äldre som arbetar. Och allt tyder på att utvecklingen kommer att fortsätta.

För många är det djupt rotat. Efter den 65:e födelsedagen är det dags att tömma skrivbordet och ta sig an livet som pensionär. Men det håller på att förändras. I dag fortsätter var femte person i Sverige att arbeta efter att de fyllt 65 år, en ökning med 36 procent sedan 2012. 
– Vi kan fortfarande se en skarp gräns vid 65, eftersom det finns en beteendenorm som säger att man ska gå i pension då. Men det finns egentligen inte så många regler kvar som säger att man ska göra så, säger Roland Kadefors, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han har fokuserat på forskning kring äldre på arbetsmarknaden de senaste tio åren.
 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många måste fortsätta arbeta

I dag finns ingen fast pensionsålder i Sverige. Alla har rätt att arbeta fram till 67 års ålder, men efter det krävs samtycke från arbetsgivaren. I takt med att vi lever längre, blir tidpunkten för när vi börjar ta ut vår pension allt viktigare. Det har helt enkelt stor betydelse för hur mycket pengar du får ut. Sedan den allmänna pensionen infördes har medellivslängden ökat. Tillsammans med andra faktorer, som att många utbildar sig längre och kommer ut på arbetsmarknaden senare, innebär det att många helt enkelt måste jobba längre för att få ut samma pension som tidigare årskullar. Men att kunna eller ens få möjlighet till det är inte självklart för alla.
– Vid 67 år kommer en ny skarp gräns, eftersom det helt enkelt är många som inte får jobba kvar oavsett vad de vill. Många som fortsätter efter det är egenföretagare och småföretagare, de gör ju som de vill. Sverige är också bland de länder i EU som har de allra äldsta småföretagarna.
 

LÄS MER: Maxa pensionen med rätt frågor


Att ha ett eget företag är en bra lösning. Drygt hälften av de som fortsätter att jobba sent upp i åldrarna är småföretagare. Förmodligen hade vi haft ännu fler arbetande pensionärer, om normen sett annorlunda ut. Enligt en undersökning som pensionsbolaget AMF genomförde 2015, var det en dryg femtedel av de som gått i pension som hade velat jobba längre. Av de 1700 personer mellan 55 och 85 år som svarade, angav de flesta att de helt enkelt gått i pension för att de förväntats att göra det. En fjärdedel av de svarande hade kunnat tänka sig att fortsätta arbeta, dock på deltid. 
– Det finns många arbetsgivare som aldrig anställer någon som är över 50 år, och det finns en omfattande negativ attityd mot äldre på arbetsmarknaden fortfarande. Den börjar luckras upp allt mer, eftersom det blir svårare och svårare för arbetsgivare att hitta rätt kompetens vid rekrytering. Där kan vi se en tydlig utveckling på svensk arbetsmarknad. Men många äldre väljer att bli egenföretagare, för att man kan styra sin egen tid och välja bort tunga och ensidiga arbetsuppgifter, säger Roland Kadefors.
 

Mycket att vinna ekonomiskt

Det finns mycket att vinna rent ekonomiskt för den som fortsätter jobba efter 65, som lägre skatt efter att man fyllt 66 år och ett förhöjt grundavdrag på lönen. Men forskning visar att det inte är så mycket pengar som styr i slutändan, trots politiska satsningar på att det ska löna sig att arbeta, oavsett ålder.
– Bland egenföretagare är det är väldigt många som fortsätter för att de är så engagerade i det de håller på med, de vill inte släppa arbetet helt. Överlag fortsätter de flesta inte att jobba av ekonomiska skäl, säger Roland Kadefors.


LÄS MER: Vi måste prata om pension innan det är för sent


Han var med i ett forskningsprojekt där man undersökte vilka yrkesgrupper i Göteborgs stad
och i Västra Götalandsregionen där man fortsatte att jobba efter 65 år. Tvärtemot vad många tror, är det högutbildade människor, som i regel har hög lön, som fortsätter att arbeta. 
– Nu föreslår politikerna att vi ska jobba till vi är 69 år, vilket många redan gör i dag. Men då kommer de utsatta grupperna som har tyngst jobb och störst ekonomiska behov att komma efter. Om vi lever längre och därför måste jobba fler år för att inte pensionerna ska urholkas, måste vi ha ett system för de som i dag slutar tidigt, som inte kan fortsätta, på grund av deras arbetsförhållanden, säger Roland Kadefors

Hur tror du att det kommer att se ut i framtiden? Är 70 år ingenting när det gäller pensionsålder snart?
– Pensionsåldersutredningen har en idé om att man ska låta alla ramvillkor som har att göra med pensionering, att åldrarna för till exempel tidigast uttag av ålderspension, ska följa den utvecklig som våra levnadsår. Så med andra ord, lever vi längre så kommer pensionen tas ut senare. Mycket talar för att det kommer att bli en ny riktålder.

Du är själv 78 år. När ska du gå i pension?
– Jag har gått i pension, fast lite i smyg. Det är en väldigt gynnsam situation att fortsätta jobba, men utan tillsvidareanställning. Jag kan sitta hemma och välja de projekt jag verkligen vill engagera mig i!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.