Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Bild: NILS PETTER NILSSON

Sverige hade återigen världens högsta dödstal av corona

På onsdagen har Sverige återigen rapporterat högst dödlighet i världen i covid-19, enligt University of Oxford.
– Det är absolut förskräckligt att vi har så höga dödstal i Sverige, säger Anders Tegnell till Aftonbladet. Samtidigt påpekar han att det är svårt att jämföra dödstal mellan länder, speciellt vid ett enskilt tillfälle, och då olika länder registrerar dödstal olika bra.

ANNONS
|

På onsdagen var det svenska dödstalet högst i världen, sett till genomsnittet de senaste sju dagarna, skriver Aftonbladet och hänvisar till siffror från University of Oxford och den ideella organisationen Global Change Data Lab som dagligen följer dödstalen i covid-19 per miljon invånare och publicerar resultaten publiceras på sajten Our World in Data.

LÄS MER:Larmet: Nedgången har stannat av – coronaviruset sprids mer igen

Enligt Aftonbladet har Sverige de senaste två veckorna haft världens högsta dödstal sju dagar, den 14, 15, 18, 19, 20, 26 och 27 maj.

"Svårt jämföra siffror"

Aftonbladet pratade med Anders Tegnell när siffror fanns fram till tisdagen. Även då låg Sverige högst.

Han säger till Aftonbladet att det är svårt att jämföra siffror mellan länder, speciellt vid ett enskilt tillfälle, eftersom länderna befinner sig i olika delar av utvecklingen av pandemin och är olika duktiga på att registrera de verkliga dödstalen.

ANNONS

– Jag tycker man ska vänta med den här typen av analyser till om något år. Då kan man landa i vad de verkliga dödstalen har varit i olika länder.

Aftonbladet: Men det är ju inte ett enskilt tillfälle. Flera dagar de senaste två veckorna har Sverige rapporterat högst dödstal. Menar du att de här siffrorna är ointressanta?

– Nej, det är absolut inte ointressanta siffror. Men jämförelsen går inte att göra, det är min absoluta åsikt. Sedan är det absolut förskräckligt att vi har så höga dödstal i Sverige. Vi har jobbat väldigt hårt med att försöka minska det så mycket som möjligt. Vi ser en positiv utveckling på framför allt äldreboenden som vi hoppas kan fortsätta.

LÄS MER:Tegnell, Thunberg och Trump – därför pratar hela världen om Sverige

Sverige hade på onsdagen 5,4 döda per miljon invånare, i genomsnitt de senaste sju dagarna. Brasilien var näst hårdast drabbat.

Emma Frans kritisk till jämförelsen

Emma Frans, forskare, doktor i epidemiologi och vetenskapsskribent, har tidigare kritiserat den här typen av slutsatser utifrån enstaka dagar, då hon ser det som ”cherry picking”, alltså att man använder argument som stödjer en viss förutfattad mening, och ignorerar väsentlig data som visar en annan bild.

”Lögn, förbannad lögn och cherry-pickad statistik” twittrade hon den 22 maj, när en artikel beskrev hur Sverige hade högst antal döda per capita.

ANNONS

Hon påpekade också att det är känt att vissa länder har stort mörkertal när det gäller dödsfall på äldreboenden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS