Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, (S) presenterar regeringens strategi för svensk rymdverksamhet vid en pressträff hos Rymdstyrelsen.
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, (S) presenterar regeringens strategi för svensk rymdverksamhet vid en pressträff hos Rymdstyrelsen.

Sverige får nationell rymdstrategi

Regeringen har tagit fram en nationell rymdstrategi för Sverige – den första någonsin. Avsikten är att stärka den svenska rymdverksamheten. Bland annat ska rymdbasen Esrange ytterligare moderniseras och utvecklas.

ANNONS
|

Basen, som täcker ett stort område nära Kiruna, ska utvecklas till att bli en internationell testanläggning för exempelvis Marslandare och återanvändningsbara raketer.

Tanken är även att kunna använda Esrange för uppskjutning av mindre bärraketer och mindre satelliter. I dagsläget saknas en sådan uppskjutningsplats i Europa och Esrange skulle kunna vara en tänkbar bas för den typen av verksamhet.

- Sverige är ett av tio länder som har kapacitet att skicka upp satelliter, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

ANNONS

Satelliter och skrot

Det påpekas också att Sverige har ett behov av att ta fram en så kallad rymdlägesbild, det vill säga en bättre överblick av vad som sker i rymden, bland annat satelliternas banor och problemen med allt rymdskrot som cirkulerar däruppe.

Regeringen lyfter dessutom fram att rymdverksamheten bidrar till Sveriges nationella säkerhet och militära försvar.

För att klara allt detta behövs en översyn av rymdlagen. Den nu gällande lagen är från 1980-talet och börjar bli passé.

- För en ökad svensk närvaro i rymden krävs att lagen är anpassad till behoven, säger Hellmark Knutsson.

I den nationella strategin betonas ofta samhällsnyttan med rymdverksamheten. Bland annat ska verksamheten bidra till att de globala hållbarhetsmålen uppnås, exempelvis genom klimat- och miljöövervakning från rymden.

"Satsning på jorden"

- En satsning på rymden är ytterst en satsning på jorden. Den hjälper oss att förstå vår plats i universum, men är också viktig för att hjälpa oss förstå hur jorden fungerar, säger Hellmark Knutsson.

ANNONS

Regeringen vill se utökat svenskt deltagande i större internationella rymdprojekt, inklusive den Europeiska rymdorganisationens (ESA) projekt.

Många skulle kanske betrakta Sverige som en liten spelare i de här sammanhangen men det vill inte Hellmark Knutsson riktigt hålla med om.

- Vi är större än vår storlek. Sverige har varit framträdande inom rymdverksamheten sedan lång tid tillbaka, säger hon.

TT

Fakta: Sverige i rymden

Sveriges rymdverksamhet startade 1961 då den första svenska raketuppskjutningen genomfördes vid den så kallade Robotbyråns försöksplats i Norrbotten. Raketen fick smeknamnet Plutnik.

Fem år senare grundades raketbasen Esrange nära Kiruna, och 1972 bildades en svensk rymdmyndighet, Rymdstyrelsen, och ett statligt bolag, Rymdbolaget. Idag finns flera företag i landet som arbetar med rymdverksamhet och Sverige har under åren byggt flera satelliter.

Det svenska rymdprogrammet genomförs numera huvudsakligen inom ramen för det europeiska rymdorganet, ESA.

Källa: Rymdstyrelsen

ANNONS