Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Sverige ett skatteparadis för de rika"

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill ställa om samhällets färdriktning. Vi ska jobba mindre och vi ska gå från att "smådutta" till att styra Sveriges investeringar mer klimatsmart.

Jonas Sjöstedt slår sig ned i soppköket i Saluhallen i Göteborg. Runtomkring, ett myller av folk.
– Jag skulle önska att vi sticker ut internationellt. Jag skulle vilja se att vi är bäst på feminism, att vi är framme vid i praktiken lika inkomst mellan män och kvinnor. Jag tror att vi kan vara det om vi bestämmer oss, konstaterar han.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är fjärde partiledaren i GP:s intervjuserie, där partiledarna får tala om hur de vill att Sverige ska se ut om 20 år.

GP:s intervjuserie med partiledarna tar avstamp i framtiden, bortom de kortsiktiga politiska utspelen och blickar mot ett Sverige om 20 år.
I Jonas Sjöstedts Sverige har samhället då genomgått stora omvälvande reformer. Det är präglat av stor jämlikhet och av stor social rörlighet, där det är självklart att barnet till städaren kan bli läkare. Skolorna är blandade och lika bra över hela landet.

"Det är faktiskt inte i första hand du som ska se till att ditt barn går i en bra skola. Alla barn ska gå i bra skolor."

– Jag ser med viss sorg på hur olika förutsättningar barn får i skolan, att det ofta är de barn som behöver mest stöd som får gå i skolor som kanske inte fungerar lika bra, säger han.

Han säger att det där knakar lite i Sverige. Att han vill återställa samhällskontraktet.
– För mig handlar vinstdebatten egentligen om det samhällskontraktet. Det är faktiskt inte i första hand du som ska se till att ditt barn går i en bra skola. Alla barn ska gå i bra skolor.

Vad krävs för att nå hit?

– Det krävs ett skattesystem där de rikaste betalar en högre andel av skatten för sina jobb, så är det inte i dag. Sverige är lite av ett skatteparadis för de som har det bäst. Det krävs att man bygger ut välfärden så att man kan lite på den. Man ska inte behöva en privat sjukförsäkring.

"Så fort vi har kommit till regeringen och sagt att vi måste få ett mer rättvist skattesystem har de sagt nej. Men det är vår nästa stora uppgift att klara det."

Han oroas över en utveckling där Sverige har större klyftor än USA om några tiotals år.
– Vi ser det lite som vår huvuduppgift att visa att det går att förändra med skattepolitiken och reformer.

Partiet vill se en röd skatteväxling med minskade ränteavdrag, högre skatt på kapitalinkomster och skatt på förmögenhet och arv, men sänkt skatt på pension och arbete för de som tjänar under 30 000 kronor i månaden.

Jonas Sjöstedt talar gärna och ofta om de 90-talet reformer partiet har fått igenom under mandatperioden.

Men vad gäller skattepolitiken har det gått trögt.

– Ja, så är det ju. Så fort vi har kommit till regeringen och sagt att vi måste få ett mer rättvist skattesystem har de sagt nej. Men det är vår nästa stora uppgift att klara det.

– Vi ser det lite som vår huvuduppgift att visa att det går att förändra med skattepolitiken och reformer.

Hur ska du lyckas med det?

– Vi tänker ju sätta oss och förhandla efter valet, naturligtvis. Så som opinionen utvecklas nu menar jag att det är mycket sannolikt att vi har nyckeln till att bilda en majoritet utan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Finns det någon poäng för V att gå mjukare fram för att nå en överenskommelse?

– Vi har ju lagt ett helhetsförslag som för oss är utgångspunkten för en förhandling. Vi har ju fått igenom en del förändringar, lite höjda skatter på kapitalinkomster och en bankskatt. Inför det här valet har vi tagit fram ännu mer noggranna förslag. Vi vill också pressa ned räntemarginalen, vilket egentligen inte påverkar skatter. De svenska bankerna är bra fräcka i att sko sig på låntagarna.

Den mest akuta frågan är ändå klimatförändringen, enligt Jonas Sjöstedt. Han vill se ett Sverige som är nere på nollutsläpp.

– Jag önskar att vi har tagit fram tekniska lösningar för sånt som stålindustrin och cementindustrin som är jättestora utsläppare i Sverige, att det kanske är vår nästa stora exportsuccé att exportera den tekniken.

JONAS SJÖSTEDT
Ålder: 53 år
Bor: Midsommarkransen, södra Stockholm.
Bakgrund:  Montör på Volvo lastvagnar.
Politisk karriär:  Blev invald i Europaparlamentet för Vänsterpartiet 1994 och var bland annat ledamot i miljöutskottet. Invald i riksdagen 2010 och valdes som partiledare för V 2012.
Min värsta kris:  "Jag hade några år då samtidigt min pappa gick bort, jag skilde mig och det var en utveckling i mitt parti som jag inte tyckte om. Det var tungt."
Hobby:  "Jag tycker väldigt mycket om att resa och jag reser nästan alltid med tåg. Jag älskar att tågluffa, jag gör det med familjen. Så jag är väl lite av en sån tågresenörd."
Mest stolt över i min politiska gärning:  "Att vi vann folkomröstningen om Euron, trots att vi hade en bråkdel av ja-sidans resurser och väldigt lite stöd i media. Jag vet att det har inneburit lägre arbetslöshet och en bättre välfärd och mer demokratiskt inflytande i den ekonomiska politiken. Och där var jag otroligt aktiv, så det kommer alltid vara ett fint politiskt minne."

Vad är det första som behöver göras den här mandatperioden när det gäller klimatet?

– Vi har gjort en del bra nu, men det har varit småduttande. Vi behöver stora förändrande reformer, sätta om våra pensionspengar från oljebolagen till förnybart, vi behöver styra investeringarna i samhället och besluta att inga nya bilar som går på fossila bränslen säljs i Sverige efter 2025. Vi ska inrätta den gröna investeringsbanken som ett tydligt budskap till industrin: ”Ni måste ställa om, och vi kommer hjälpa er att göra det”.

Om 20 år är Sverige också på väg mot sex timmars arbetsdag, om V-ledaren får bestämma.

– Kanske är vi redan framme. Vi har haft en otrolig samhällsutveckling ekonomiskt. Men den är ju inte till för sig själv, utan för att ge människor som skapar den här rikedomen förutsättningar att leva bra hela livet.

Kan man tänka sig att gå ändå längre?

– Ja, det tror jag. Men jag tror att det ligger längre bort. Jag tycker att det är en mycket bättre samhällsvision att alla som kan jobba, jobbar, men att ingen jobbar för mycket.

Hur ska vi ha råd?

– Grunden är produktivitetsutvecklingen. Vi kan välja den ökade rikedomen vi skapar, det kan bli mest företagsvinster, det kan bli mest löneökningar, men det kan också användas till kortare arbetstid.

"Det största problemet är bristen på utbildad arbetskraft, att vi parallellt måste se till att det finns specialistsjuksköterskor, ingenjörer"

Svenskarna har vant sig vid en viss materiell standard och tillväxt. Hur ska du få med dig folket?

– Man ska ha en bibehållen lön. Det är särskilt viktigt för de som har lägre inkomster. Löneökningstakten kan minska, så är det ju. Men vi har gjort det här förut. Det största problemet är bristen på utbildad arbetskraft, att vi parallellt måste se till att det finns specialistsjuksköterskor, ingenjörer.

Hur löser ni det?

– Jag tänker att en större andel av befolkningen jobbar, att man orkar arbeta heltid. I dag är det framförallt kvinnor som tar en arbetstidsförkortning med lägre inkomst, för att få familjelivet att gå ihop, eller för att arbetet är så tungt. På det sättet skapar vi också mer jämställdhet framöver.

Det går bra i opinionen för Jonas Sjöstedts vänsterparti. Han tävlar med Stefan Löfven och Annie Lööf om andraplatsen i förtroende hos svenska folket. "Det känns jättebra", som V-ledaren själv uttrycker saken.

Samtidigt. En allians som hotar att fälla en rödgrön regering och en socialdemokrati och ett miljöparti som hellre tycks vilja regera över blocket än med V. Är en röst på V i praktiken en bortkastad sådan?

– Det är ju en osäker situation, men de här fyra åren har vi visat att vi kan förhandla. Även om vi inte sitter i en regering kan vi göra en statsbudget, vi kan se till att Sverige kan styras. Det är precis den sorts partier som behövs efter valet.

– Det blir väldigt svårt för Socialdemokraterna att hitta någon sorts styre utan att vi är med.

Samtidigt är det ju ingen som har sagt att de faktiskt i första hand vill styra med er.

– Det är för att Socialdemokraterna söker sig högerut. Men om vi växer kommer vi att ha inflytande, så fungerar riksdagen och mandatfördelningen. Det är också slående att Vänsterpartiet är det parti Socialdemokraternas väljare helst vill att S regerar med.