Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälsoarbetare står längst bak i ambulansen under en transport av patienter vid ett covidsjukhus i Mumbai. Bild: Rafiq Maqbool
Hälsoarbetare står längst bak i ambulansen under en transport av patienter vid ett covidsjukhus i Mumbai. Bild: Rafiq Maqbool

Sverige erbjuder 120 respiratorer till Indien

Indien har under en veckas tid registrerat över 300 000 nya fall av covid-19 – per dag. Genom ett EU-initiativ erbjuder Sverige nu 120 respiratorer.
– De har viss tillgång på syrgas i landet men jag har förstått att det ofta saknas behållare, säger Susanne Axmacher, funktionsledare på MSB, till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter skriver att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Socialstyrelsen gjort en första inventering av vad Sverige kan skicka till Indien – som kämpar med medicinsk utrustning efter en extrem smittspridning den senaste tiden.

– Vi har nu officiellt erbjudit 120 respiratorer och vi ser även över möjligheten att erbjuda antivirala läkemedel och eventuellt syrgasbehållare, säger Susanne Axmacher, funktionsledare på MSB.

Den indiska regeringen har bett omvärlden om hjälp, och Sveriges bidrag kommer via ett EU-initiativ. Under ett möte på tisdagen med EU-organet Centrum för samordning av katastrofberedskap (ERCC) presenterade MSB, för Sveriges räkning, vad de kan erbjuda Indien.

När leveranserna kan ske är oklart.

Susanne Axmacher meddelar även att Sveriges erbjudande sker efter att myndigheterna bedömt att det finns ett överskott av respiratorer.

– Ja, den bedömningen har vi gjort, säger Axmacher.

I Indien, som de senaste sex dagarna haft 300 000 fall i covid-19 per dag, råder det däremot stor brist på medicinsk utrustning.

– De har viss tillgång på syrgas i landet men jag har förstått att det ofta saknas behållare, säger Axmacher.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.