Sverige - det bästa landet för kvinnor

Sverige är det bästa landet att vara kvinna och barn i. I alla fall om man får tro en ny amerikansk undersökning som går igenom vilka länder som är bäst att bo i.

ANNONS
|

Sverige hamnar på sjätte plats av 80, i listan över bästa länder i världen. I undersökningen har fler än 21.000 personer runt om i världen svarat och den går igenom allt som har med ett land att göra: ekonomi, brottslighet, arv, makt och liknande. Högst upp på listan hamnar Schweiz följt av Kanada, Storbritannien, Tyskland, Japan och sen Sverige.

Norden är bäst för kvinnor

Men trots att Sverige inte toppar hela listan så toppar landet punkterna om bland annat jämställdhet och mänskliga rättigheter i en undersökninghos USNews.

Över niotusen kvinnor fyllde i undersökningen som två stora amerikanska företag och ett universitet gjort. Enligt den ska Sverige vara bäst på jämnställdhet mellan könen och mänskliga rättigheter.

ANNONS

Enligt undersökningen är lönegapet mellan könen minst i Sverige, även fast kvinnor tjänar omkring 13 procent mindre i lön än män.

Sverige ska också enligt undersökningen ha flesta antal kvinnor i riksdagen och på ledande positioner i flera stora företag.

Även Norge och Danmark ligger på topp som de tre bästa länderna för kvinnor.

Även bäst för barn

De nordiska länderna är även bäst i undersökningen när det gäller familjevänlighet.

Undersökarna hänvisar till bland andra regeringens officiella sida Sweden.se, där de listar tio punkter som Sverige är bra på när det gäller barn och familjerättigheter.

I listan från regeringen finns föräldrakurser för bliviande föräldrar, billig sjukvård, barnbidrag, föräldraledigheter, ett stort utbud av klassiska barnböcker, VAB-ande och att samhället är bra anpassat till barn.

Även Finland kommer upp till fjärde plats i undersökningen, samtidigt som Danmark och Norge ligger kvar på pallen med Sverige.

Anledningen till att de nordiska länderna ligger så högt på listan är bland annat den långa, högt avlönade föräldraledigheten och barnbidragen.

ANNONS