Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryssland ligger bara bakom en bråkdel av kränkningarna av svenskt territorium de senaste tre åren, enligt siffror från Försvarsmakten. Ett ryskt flygplan av modell MiG-31K vid en parad i Moskva 2018.

Svenskt territorium kränkt 49 gånger

Under de senaste tre åren har svenskt territorium kränkts nästan 50 gånger av främmande makt. Det visar statistik från Försvarsmakten som SVT Nyheter tagit del av.

Kränkningarna har skett både till havs (tio gånger), på land (sju gånger) och i luftrummet (32 gånger). I många fall är det rena misstag som ligger bakom överträdelserna.

- Det kan vara att man omedvetet flugit, blåst eller svängt åt fel hål och kommit in på svenskt territorium. Rena felnavigeringar, alltså, säger överstelöjtnant Stefan Wilson till SVT.

Han är chef för taktikavdelningen på Försvarshögskolan och berättar att kränkningar delas in i två kategorier: administrativa – att ett fartyg, flygplan eller markfordon har tillstånd, men inte helt följer det – och rena misstag.

Många tror kanske att Ryssland ligger bakom en stor del av kränkningarna, men det stämmer inte. Landet står bara för tre överträdelser, alla med flyg: I april 2016 och två gånger 2017.

- Det är en vanlig missuppfattning att Ryssland skulle stå bakom de flesta överträdelserna, säger Stefan Wilson.