Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskt stridsplan i skarp insats vid Öland

Ett svenskt stridsplan sprängde ljudvallen under tisdagen när det flög över Öland vid elvatiden. – Det var inte övning, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth till Sveriges radio.

Det var vid elva-tiden som många boende på Öland plötsligt blev oroliga. En kraftig ljudbang hördes i området. Flera bostadshus började skaka, enligt tidningen Ölandsbladet.

Tidningen var först att berätta att det rörde sig om ett svensk stridsplan som passerade över Öland.

– Vi har incidentberedskap som är startberedda och i det här fallet fick de en start, eftersom det var bråttom, där de drog på ordentligt på 1 000 meters höjd, så passerade de ljudvallen. Och normalt sett hörs inte det på så hög höjd - men det kan ha med vädret att göra. men det var vi som bangade, säger Kent Löving som är informationsansvarig på Blekinge flygflottilj till Sveriges radio.

Varken Blekinge Flygflottilj eller försvarsmakten vill dock svara på varför det svenska stridsplanet befann sig i luften. Tidigare har svensk luftrum kränks av ryska flygplan. Om det rör sig om en ny kränkning vill inte Kent Löving bekräfta för någon media.

– Det var en skarp insats, och det är väl i princip det jag kan säga, säger Kent Löving till Sveriges radio.

Även Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth säger att den tydliga ljudbangen beror på att planen inte övade utan agerade i skarpt läge.

– Vi kommenterar inte det, det gör vi aldrig. Det jag kan säga är att vi flög, och var tvungna att dra på lite, vilket orsakade den här ljudbangen, säger Jesper Tengroth till Expressen.

Försvarsmaktens presschef, bekräftar också att insatsen var en del av incidentjakten, men säger sig inte kunna berätta vilken nationalitet den flygfarkost som väckte försvarsmaktens intresse hade.

– Vi ville titta närmare på flygverksamhet öster om Gotland. Det var i internationellt luftrum och inte en kränkning av svenskt territorium, säger Philip Simon till TT.

Enligt ett twitterkonto som administreras av den lettiska försvarsmakten lyfte Nato-flyg vid två tillfällen under tisdagen för att följa ryskt flyg över Östersjön.

Det ska ha handlat om ett transportflygplan av typen Antonov An-26 och ett jaktflygplan av typen Suchoj Su-27.
Det är oklart om det är samma flyg som väckte den svenska incidentberedskapen.

En ljudbang är ett fenomen som uppstår när flygplan når hastigheter över ljudets hastighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.