Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ensamkommande barn som har kommit till Sverige och sökt asyl förlorar möjligheten till att återförenas med sin familj efter att ha fått svenskt medborgarskap. Arkivbild.

Svenskt medborgarskap stoppar återförening

Ensamkommande barn som sökt asyl i Sverige förlorar möjligheten att återförenas med sin familj om de blir svenska medborgare. Enligt lagen får bara en utländsk medborgare vara anknytningspersonen i Sverige.

Det svenska medborgarskapet gör alltså familjeåterföreningen för ensamkommande barn omöjlig, rapporterar Sveriges Radio.

I flera fall har Migrationsverket hänvisat till en paragraf i utlänningslagen från 1997, där barnet som ska få hit sin förälder ska vara utländskt och ogift. Ett barn som har blivit svensk medborgare kan alltså inte längre anses vara utländskt.

Att barn som blir svenska medborgare saknar möjlighet till återförening med sina familjer har också Migrationsöverdomstolen slagit fast i en vägledande dom.

Ingela Fridström, vice ordförande på kammarrätten i Stockholm, Migrationsöverdomstolen, var med och fattade beslutet i den vägledande domen.

- Vi såg inget utrymme för en annan tolkning när det gäller just den bestämmelsen, säger hon till Ekot.

Karin Gyllenring, advokat specialiserad inom asyl- och migrationsrätt, menar att det måste ske en korrigering i lagstiftningen.

- Lagtexten står i strid med folkrätt och EU-rätt.