1/4

Svenskarna totalsågar Trump

Donald Trump är i en klass för sig. Aldrig någonsin har någon politiker varit så impopulär i en SOM-mätning.

På en skala från plus 50 till minus 50 placerar sig den amerikanske presidenten Donald Trump på minus 39.

– Ingen har tidigare varit så impopulär. Eller ens i närheten, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I 30 år har SOM-institutet vid Göteborgs universitet mätt hur kända och hur populära svenska politiker är. Vid några tillfällen har även internationella politiker ingått i undersökningen.

Obama i topp

I undersökningen, som genomfördes hösten 2016 och redovisades på tisdagen, placerade sig tre amerikanska politiker i topp vad gäller kännedom: Barack Obama, Hillary Clinton och Donald Trump är nästan lika kända i Sverige som de svenska partiledarna är. Till skillnad från EU:s toppolitiker som placerar sig i botten på den undersökningen.

Men det är inte så enkelt som att kärleken växer med umgänget, som Sören Holmberg uttryckte saken. Tvärtom, det finns inget samband alls mellan kännedom och popularitet.

De svenska partiledare som fått högst popularitetspoäng genom tiderna är Ingvar Carlsson, som åren efter mordet på Olof Palme fick plus 20. Även förre statsministern Fredrik Reinfeldt var populär, och har som högst landat på plus 18.

Putin opopulär 

Ett par politiker har dock haft ännu högre siffror: den förre norske statsministern Jens Stoltenberg fick plus 24 vid en mätning strax efter Utöya. Lika högst har även Göran Johansson hamnat – och i året mätning landade den avgående amerikanske presidenten Barack Obama så högt som på plus 23.

I samma mätning slog alltså hans efterträdare bottenrekordet.

Näst impopulärast är den ryske presidenten Vladimir Putin. Han har varit med i tre mätningar – 2000, 2011 och 2016 – och han har blivit allt mindre populär, och gått från minus 8 till minus 35.

– Han sjunker som en sten, konstaterar Sören Holmberg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.