Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gränserna har börjat öppna igen och en och annan turist har hittat till stranden i Palma på Mallorca. Men tysken på bilden kommer inte få sällskap av särskilt många svenskar – bara två procent planerar att åka utomlands i sommar. Bild: Joan Mateu
Gränserna har börjat öppna igen och en och annan turist har hittat till stranden i Palma på Mallorca. Men tysken på bilden kommer inte få sällskap av särskilt många svenskar – bara två procent planerar att åka utomlands i sommar. Bild: Joan Mateu

Svenskarna stannar hemma i sommar

Sex av tio svenskar tänker inte åka längre än två timmar bort från sitt hem under sommarsemestern. Och bara två av hundra tänker åka utomlands.
Det är stor skillnad mot ett vanligt år då svenskarna reser utomlands 20 miljoner gånger.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har frågat svenska folket hur semesterplanerna ser ut. Och det visar sig att de allra flesta kommer att stanna hemma.

  • 40 procent av de tillfrågade säger att de planerar en eller flera resor inom Sverige, med två timmars restid eller mer.
  • 35 procent av de tillfrågade planerar en eller flera resor inom Sverige, med en restid på under två timmar.
  • 25 procent uppger att de kommer att stanna hemma under hela sommaren.

– Det är klart att det är ett unikt år och en unik sommar som väntar, med kraftigt förändrat resmönster, säger Robert Pettersson, turismforskare på Mittuniversitetet.

Mycket låga siffror

Under förra veckan öppnade UD för att resa utomlands igen, från den 30 juni. Tidigare gällde en total avrådan från alla icke nödvändiga resor, men nu är det fritt fram att resa till de flesta av de vanliga semestermålen som Spanien, Italien, Kroatien och Grekland.

Men av MSB:s enkätundersökning att döma, så är svenskarna tveksamma till att åka utanför Norden. Endast två procent uppger att de planerar att åka på en eller flera resor utanför Norden.

Det innebär att ungefär 200 000 personer tänker sig att lämna Norden under sommarsemestern. Det avviker kraftigt mot hur det brukar se ut.

Turismen har växt stadigt de senaste åren och ett vanligt år genomför ungefär 55 procent av befolkningen i åldrarna 15-79 år en turismresa med övernattning bara under juli månad. Under årets övriga månader ligger siffrorna kring 30 procent.

Det som framförallt ökat är utlandsresorna, som de senaste åren legat på över totalt 20 miljoner om året. Varje svensk gör alltså i snitt två utlandsresor om året.

Vi varken får eller vill åka

Robert Pettersson, på Mittuniversitetet, konstaterar att det är flera faktorer som gör att sommaren 2020 avviker så kraftigt från det vi vant oss vid.

– Delvis handlar det om restriktioner och vad vi får göra, men också om vad vi vill göra. Det är inte säkert att vi vill resa för att vi får.

Han säger att även om vi varit välkomna till exempelvis Norge, Danmark och Finland så kan det ju varit så att man på grund av smittspridning, rädsla, och oro valt att inte resa dit i alla fall.

Till det kommer att man kanske inte har möjlighet att resa som man hade velat, på grund av inställda tåg eller flyg. Eller att det hotell man vill bo på tvingats slå igen.

– Så att det finns många frågetecken kring resande, så jag förstår att talen i den här mätningen är låga.

LÄS MER: UD lättar reserestriktioner för tio länder

LÄS MER: Så ska myndigheterna få utländska turister att förstå restriktionerna

LÄS MER: Rusning efter Greklandsresor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.