Partiledarna Magdalena Andersson (S)  och Ulf Kristersson (M) under talen efter valkvällen. Bilden är ett montage.
Partiledarna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) under talen efter valkvällen. Bilden är ett montage. Bild: TT

Svenskarna har röstat – så vad händer nu?

Svenskarna har gjort sitt val och de flesta rösterna har räknats. Men vad händer nu? GP guidar dig längs vägen till en ny statsminister.

ANNONS
|

Den 11 september var det val, och nu startar processen att få en ny statsminister och en ny regering på plats.

När har vi ett resultat?

Tidigast på onsdag, när förtidsrösterna hunnit räknas, får vi ett preliminärt valresultat. Då får vi också veta den preliminära mandatfördelningen, alltså styrkeförhållandena mellan partierna i riksdagen.

Det är kommunerna som räknar de här rösterna, och för att vi ska få ett slutlig valresultat ska alla röster också räknas av länsstyrelsen. Även det påbörjades på måndagen efter valet.

Tidigast på onsdag förväntas alla röster vara räknade. Länsstyrelsen tittar även på personvalsrösterna, och när det är gjort kommer den slutliga mandatfördelningen och ledamöterna och ersättarna utses.

ANNONS

Ungefär en vecka efter valdagen fastställer Valmyndigheten valet till riksdagen. Valresultatet för region- och kommunfullmäktige fastställs först ungefär två veckor efter valet.

Hur blir det med statsministern?

Magdalena Andersson kan välja om hon tänker avgå redan innan den obligatoriska statsministeromröstningen eller om hon bedömer att hon har stöd nog att sitta kvar. Det troliga är att hon kommer att avgå självmant, innan omröstningen. Detta eftersom hon lett en ren S-regering och annars skulle röstas ned av partierna hon vill samarbeta med.

  • Om hon avgår kommer den nuvarande talmannen Andreas Norlén att ta kontakt med alla partiledare. Det blir då en diskussion om möjliga regeringsalternativ. Om Magdalena Andersson avgår kommer hon att leda en övergångsregering fram tills en ny statsminister väljs, eller hon väljs igen. Praxis för en sådan regering brukar vara att den inte tar nya politiska initiativ, utan bara sköter löpande frågor.
  • Sitter hon kvar blir det en obligatorisk statsministeromröstning, som hålls tidigast den 27 september. Om färre än hälften av ledamöterna röstar nej kan hon sitta kvar och bilda regering. Får hon en majoritet emot sig ska talmannen entlediga Magdalena Andersson som statsminister.

Hur väljs talmannen?

Om Magdalena Andersson avgår pratar talmannen Andreas Norlén med alla partiledare för att se vilken statsminister som kan samla stöd. På så sätt snabbas arbetet med att få fram en ny regering på, och om Norlén ersätts lämnar han över processen till nästa talman.

Den 26 september är det dags för riksdagsledamöterna att välja ny talman. Om Andreas Norlén vill, och har riksdagens stöd, kan han bli omvald, men han kan också komma att ersättas.

Andreas Norlén (M) har varit talman under mandatperioden.
Andreas Norlén (M) har varit talman under mandatperioden. Bild: Jessica Gow/TT

När får Sverige en ny statsminister?

Den 27 september öppnar riksdagen, och tidigast den 28 september får talmannen officiellt lägga fram förslag på en ny statsminister, även om hen alltså kan ha pratat med partiledarna om stödet för en sådan innan dess.

Tidigast två dagar senare kan en statsministeromröstning hållas, eftersom förslaget först ska läggas fram och bordläggas en gång. Det betyder att Sverige som snabbast kan ha en ny statsminister på plats den 30 september.

ANNONS

Det förutsatt att mindre än hälften av riksdagsledamöterna röstar nej. Om förslaget röstas ned pratar talmannen åter med partiledarna för att ta fram ett nytt förslag på statsminister.

Talmannen har fyra gånger på sig. Efter valet 2018 röstades Stefan Löfven fram i den tredje omröstningen. Om talmannen inte lyckas få fram en statsminister som accepteras hålls ett extra val inom tre månader.

LÄS MER:Björn Söder het talmanskandidat

LÄS MER:Världens reaktioner på valet i Sverige

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS