Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prydnadsföremål av elfenben i Peking, Kina. Merparten av elfenbenet kommer från elefanter som dödats illegalt i Afrika. Arkivbild.

Svenskar köper illegalt elfenben

Efterfrågan på elfenben har lett till en massiv tjuvjakt på elefanter i Afrika. Ändå finns det svenskar som köper elfenben när de är utomlands, enligt en undersökning av Världsnaturfonden (WWF).

Undersökningen, som utförts av Sifo, bygger på intervjuer med drygt 1 000 svenskar som under de senaste fem åren rest till Afrika, Kina, Thailand, Vietnam eller Malaysia.

Av dem svarar två procent att de köpt elfenben, i form av smycken, prydnadssaker, eller liknande, de senaste fem åren. Ytterligare två procent har köpt elfenben för mer än fem år sedan.

Det innebär, om urvalet är representativt, att tusentals svenskar har köpt elfenben under sina utlandsresor de senaste åren.

- Det är förvånansvärt att det är så många. För ett par årtionden sedan skulle man ha kunnat tala om ren okunskap, men inte nu längre, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafrågor på WWF i Sverige.

Han påpekar att det är illegalt att ta in elfenben i Sverige eller EU utan tillstånd.

Enligt undersökningen är det främst yngre personer som köper elfenben. Sju procent av de svarande i åldern 18-29 år uppger att de har fört med sig elfenben hem till Sverige – nästan dubbelt så högt som genomsnittet för samtliga svarande.

- Det är lite skrämmande. Man förväntar sig att den yngre åldersgruppen ska vara den mest upplysta, säger Allan Carlson.