Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telia mäter rörelser mellan telefonmasternas upptagningsområden för att kartlägga hur de nordiska ländernas invånare reser.  Bild: Olof Ohlsson
Telia mäter rörelser mellan telefonmasternas upptagningsområden för att kartlägga hur de nordiska ländernas invånare reser. Bild: Olof Ohlsson

Svenskar bäst i Norden på minskat resande under coronapandemin

Sedan pandemin utbröt har svenskarna rört sig mer varsamt i samhället än sina nordiska grannar. Det visar mobilstatistik från Telia som Folkhälsomyndigheten har publicerat.
Danskarna är värst i klassen och har till och med ökat sitt resande under vissa perioder.

I takt med att coronapandemin utvecklats har jämförelser med våra nordiska grannländer blivit allt mer intressanta. Förutom det uppenbara – hur många som insjuknar i och avlider med covid-19 – har det handlat om antal tester, sekvenseringar, vaccineringstakt, olika grader av nedstängning och politiska vägval.

LÄS MER: Medieforskarna: Få nordiska utblickar under pandemins inledning

Som Svenska Dagbladet var först med att uppmärksamma har Folkhälsomyndigheten publicerat statistik där resemönstret hos invånarna i Sverige jämförs med det i Finland, Danmark och Norge. Det visar sig att svenskarna minskat sitt resande mer än sina nordiska grannar under en stor del av perioden. Störst är skillnaden jämfört med Danmark.

LÄS MER: Grannländerna rustar för massvaccination mot corona

LÄS MER: Norge slår tillbaka mot Tegnells jämförelse

Rocklöv: Kan ha bidragit till smittspridning

Siffrorna bygger på anonym mobildata från Telia och jämförs med resemönstren vecka sex förra året, när Folkhälsomyndigheten fortfarande bedömde risken för att det nya coronaviruset skulle spridas i Sverige som ”mycket låg”.

Under de första, kritiska veckorna av pandemin, när det svenska samhället var öppnare än grannländernas, reste dock svenskarna mest. Det kan ha påverkat den fortsatta smittspridningen, säger epidemiologen Joacim Rocklöv till SvD.

– De tidiga åtgärderna påverkade mycket, och har tvingat fram att vi har behövt ha mobilitetsbegränsningar under en längre tid, säger han till tidningen.

LÄS MER: Finland tänkte nytt – Sverige gick den traditionella vägen

LÄS MER: Så delades Danmark – efter nedstängningen som blev en skandal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.