Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fem procent av svenskarna har ätit hajfenssoppa trots att många bestånd av hajar är hotade, visar en Sifo-undersökning. Arkivbild.

Svenskar äter soppa på hotade hajar

Fem procent, motsvarande cirka 370 000 svenskar, har någon gång ätit hajfenssoppa visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF).

Hajfenssoppa ses som en delikatess i många länder och varje år dör 73 miljoner hajar för sina fenors skull, trots att många bestånd av hajar är hotade.

"Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta del i organiserad brottslighet. Vår undersökning tyder på att även svenskar är del i att upprätthålla den marknaden. Vi vill därför starkt uppmana alla att aldrig äta hajfenssoppa, varken i Sverige eller utomlands", säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

I Sverige är allt hajfiske förbjudet men det är lagligt att sälja hajfenssoppa.

Mer än hälften av de som har ätit hajfenssoppa uppger att de har ätit den i Sverige.

I undersökningen har 1 011 svenskar mellan 18–79 år svarat på frågan ”Har du någon gång ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands?”. De svarade på frågan i september 2017.