Sverige rankas som bäst i världen på engelska utanför länder som har engelska som förstaspråk. Arkivbild.
Sverige rankas som bäst i världen på engelska utanför länder som har engelska som förstaspråk. Arkivbild.

Svenskar är bäst på engelska igen

Yes! Sverige är bäst på engelska igen, enligt ett årligt språkindex över 88 länder. Allra bäst är kvinnor – som har högre engelskkunskaper inom alla geografiska regioner.

ANNONS
|

Sverige tar revansch och rankas åter som bäst i världen på engelska utanför länder som har engelska som förstaspråk, i utbildningsföretaget EF:s mätning.

Nederländerna, som i fjol hamnade på förstaplatsen, petas ner och får nöja sig med silvermedalj. Därefter har Singapore nästlat sig in på topp tre, följt av Norge och Danmark.

Europa i topp

Europa är fortsatt regionen med högst genomsnittlig engelskanivå, även om vissa länder som Spanien, Italien och Frankrike hamnar först på plats 32, 34 och 35.

- I de länderna har man inte engelskan tillgänglig i vardagen på samma sätt som här, säger Pia Sundqvist, docent i engelska vid Karlstads universitet.

ANNONS

Hon förklarar att dubbade medier och skillnader i språkundervisning skiljer den norra delen av Europa med den södra, när det kommer till engelskakunskaper.

- Sedan är det naturligtvis lättare att lära sig ett språk som man är närmare släkt med, säger hon.

Sverige har legat i topp tre sedan mätningarna började år 2011. Enligt EF:s Sverigechef Malin Ankarberg finns flera förklaringar: vi har tidig exponering av engelska i skolan och i medier, det finns ett naturligt sug hos unga att lära sig engelska och många är även beresta och nyfikna på andra kulturer.

- Sedan är Sverige ett väldigt litet land med ett litet språk som har dålig spridning i resten av världen. Så det finns det en förväntan att svenskar ska kunna engelska, säger hon.

Gapet ökar

I undersökningen framkommer även ett tydligt samband mellan engelsknivån och hur öppet och jämställt ett samhälle är. Kvinnor är generellt bättre än män på engelska inom alla geografiska regioner. Trots att trenden har varit genomgående sedan starten 2011 så har kunskapsgapet mellan kvinnor och män ökat det senaste året.

ANNONS

- Det går bland annat hand i hand med att jämställda samhällen talar bättre engelska. Och så ser vi en stark korrelation mellan engelskkunskaper och andelen kvinnor som har samma positioner i näringslivet som män, säger Malin Ankarberg.

Att kunskapsgapet ökar tror Ankarberg har att göra med att kvinnor i allt fler länder utbildar sig på eftergymnasial nivå.

Rapporten baseras på en jämförelse av engelskkunskaperna hos 1,3 miljoner människor i 88 länder, som frivilligt anmält sig till testet. I Sverige har 3600 personer deltagit i undersökningen.

TT

Fakta: Bäst och sämst på engelska

Bäst på engelska:

1. Sverige

2. Nederländerna

3. Singapore

4. Norge

5. Danmark

Sämst på engelska:

84. Afghanistan

85. Kambodja

86. Uzbekistan

87. Irak

88. Libyen

EF English Proficiency Index är ett globalt index för engelskkunskaper hos människor med engelska som andraspråk världen över.

De jämför engelskkunskaperna hos 1,3 miljoner människor i 88 länder. i Sverige har 3600 personer deltagit i undersökningen.

Fakta: Mer ur rapporten

Europa är bäst på engelska i världen, med åtta europeiska länder i topp 10.

Asien är den region med mest skiftande engelskkunskaper – med tre länder med placering inom den högsta kvartilen och fyra bland de lägsta 10 procenten.

Mediebranschen är den sektor med högst genomsnittlig engelskkunskap.

Rapporten visar att engelsknivån har en stark koppling till konkurrens- och innovationskraft, ekonomisk utveckling och jämställdhet.

Den regionala datan för Sverige visa att de som bor i Stockholm är bäst i landet på engelska. Därefter följer Norra Mellansverige, Norra Norrland och Sydsverige. Förra årets ledare Västsverige har halkat ner till en femteplats med följt av Småland, Gotland och Öland. Storstäderna har fortsatt en högre poäng än regionerna som helhet.

Källa: EF

ANNONS