Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under måndagen skickas 17 visenter från Sverige till Ryssland. Arkivbild.

Svenska visenter ska bistå ryska betesmarker

Ryssland behöver fler visenter. Nu skickas en skara av det stora däggdjuret från Blekinge för att hjälpa till att rädda beståndet i en rysk nationalpark.

- I Sverige har vi en god genpool bland visenterna, så det känns jättekul att vi kan hjälpa till, säger Ola Jennersten, internationell naturvårdsexpert på WWF.

För cirka hundra år sedan såg det dystert ut för Europas visenter. Det sammanlagda antalet djur uppgick då inte till mer än ett 50-tal, som samlades ihop. Sedan dess har läget förbättrats avsevärt.

- I dag finns det några tusen visenter som lever vilt i Europa, så det ser bättre ut än på mycket länge, säger Ola Jennersten

De svenska visenterna som skickas till Ryssland har samlats in från hägn och djurparker i bland annat Borås och Avesta. Den senaste månaden har de stått i karantän i Eriksberg i Blekinge.

På måndagen är det dags för avfärd till Ryssland, där slutdestinationen är norra Kaukasus.

- Förhoppningen är att de ska börja föröka sig lagom till sommaren.

Liknande projekt med utplaceringar pågår just nu på flera håll i Europa. Visenterna är stora gräsätare som hjälper till att hålla markerna öppna. Genom att beta gräs blir naturen i området mer levande, säger Ola Jennersten.

- Visenternas betande gör att andra djur och växter får möjlighet att etablera sig. Utan visenterna växer gräset.