Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska värderingar i fokus för M

Den som vill ha permanent uppehållstillstånd måste också anstränga sig att lära sig svenska. Det föreslår Moderaterna som också vill att nyanlända ska examineras i samhällsorientering.

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen. M-ledaren Anna Kinberg Batra har fyra förslag med sig. Ett av dem är att det ska ställas större krav på att nyanlända anstränger sig att lära sig svenska, efter bästa förmåga. Detta ska vägas in när någon vill ha permanent uppehållstillstånd.

- Om det finns någon som bott i Sverige i tio år och inte kan språket, då är det någonting som är fel, säger Anna Kinberg Batra.

Inget språktest

Men det är inget språktest hon föreslår.

Det ska även ställas större krav på att delta i samhällsorientering, och där föreslås examination av kunskaperna.

Om de nyanlända inte deltar i språk- och samhällsundervisning ska det också ske en minskning av etableringsersättningen.

- Man ska inte kunna skolka sig in i Sverige, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaterna har redan hunnit presentera ett förslag här i Almedalen som handlar om att sätta ett tak för bidragen för att hejda de stora utgiftsökningarna. I dag föreslås också att aktivitetskravet i försörjningsstödet även ska gälla nyanlända kvinnor som är föräldralediga.

Bättre siffror

I kväll blir det andra gången som Kinberg Batra talar i Almedalen som partiledare. Hon har lyckats få upp partiets opinionssiffror och leder själv partiledarnas förtroendeliga. Efter den svidande valförlusten 2014 utlovades omprövning och förnyelse. Och tydligast har den varit inom flyktingpolitiken. Den är numera så restriktiv att invändningarna mot samarbete med SD inte längre handlar om flyktingfrågan utan om syn på Nato och bidragssystemen.

Kursomläggningen från föregångaren Fredrik Reinfeldts Öppna era hjärtan-tal i valrörelsen 2014 kunde inte ha varit större. Sveriges asylpolitik är numera en av EU:s mest restriktiva. Fokus har därmed förskjutits till integration. Moderaterna pratar framför allt om utanförskapet och åtgärder för att få in nyanlända på arbetsmarknaden och att få ned bidragskostnaderna – och om svenska värderingar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.