Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra procent av alla svenska dödsfall kan tillskrivas vädret.

Svenska vädret dödar tusentals

Tusentals svenskar dör varje år på grund av vädrets makter. Måttlig kyla är nämligen betydligt farligare för hälsan än extrem värme, visar forskning.

Att klaga på vädret – något vi svenskar gör ofta och gärna – är en sak. Att dö av det är en annan femma.

Men det händer. Ganska ofta, till och med. Åtminstone om man ska tro forskare vid London School of Hygiene & Tropical Medicine som har beräknat att nästan fyra procent av alla svenska dödsfall kan tillskrivas vädret.

Forskarna har länge vetat om att vädret påverkar risken att dö, inte bara vid en köldknäpp eller en värmebölja, utan också vid mer normala temperaturer. Oftast handlar det inte om nedkylning eller slaganfall, som man kanske kan tro, utan om en mer subtil överdödlighet, framför allt i olika hjärt- och lungsjukdomar.

I ett försök att uppskatta hur klimatet påverkar dödligheten har forskare nu analyserat drygt 74 miljoner dödsfall på 384 platser i 13 olika länder, däribland Sverige.

Extremväder

Det visar sig att kallt väder dödar 20 gånger så många människor som varmt väder. Och att måttliga temperaturer skördar betydligt fler dödsfall än extrema.

– Det antas ofta att det är det extrema vädret som dödar flest människor, där tidigare forskning mest fokuserat på följderna av extrema värmeböljor. Men våra resultat, som bygger på den största samlingen av temperaturrelaterade dödsfall någonsin, visar att en majoritet av dessa dödsfall i själva verket inträffar vid måttligt varma och kalla dagar, med flest dödsfall under måttligt kalla dagar, säger Antonio Gasparrini, en av forskarna bakom studien, som presenteras i The Lancet.

Stockholmsdöd

För Sveriges del bygger den omfattande statistiska analysen på uppgifter om temperaturer, luftföroreningar, med mera, samt antalet dödsfall i Stockholms län mellan åren 1990 och 2002. Under perioden dog 190 092 stockholmare och av dessa dog hela 7 356 personer eller 3,87 procent på grund av vädrets makter, hävdar forskarna.

Sverige hamnar dock hyfsat till i jämförelsen, det kyliga klimatet till trots. I andra länder, som Kina eller Japan, dör betydligt fler. Där kan elva respektive tio procent av antalet dödsfall tillskrivas "icke optimala temperaturer", som forskarna uttrycker saken.

Fakta: En plats i Sverige

I den aktuella studien letade forskarna efter statistiska samband mellan antalet dödsfall och den omgivande temperaturen på 384 platser i 13 olika länder. Sammanlagt analyserades 74 225 200 dödsfall.

Syftet var att beräkna hur mycket "icke optimala temperaturer" på de olika platserna "bidrar" till antalet döda. Oftast handlar det om en överdödlighet i olika hjärt- och lungsjukdomar.

Sverige analyserades enbart med avseende på en plats (Stockholms län) och en väderstation, placerad på Torkel Knutssonsgatan i centrala Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.