Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sverige får efter många års kritik beröm för steg mot boendesegregationen. Arkivbild.

Svenska steg mot segregation får beröm

Europarådets experter berömmer Sverige för grepp som tagits mot den omfattande boendesegregationen. Men de ser att det finns mer att göra när det gäller diskriminering och hat.

Europarådets kommission mot rasism och intolerans (ECRI) har i sina rapporter, som kommer med några års mellanrum, återkommande kritiserat Sverige för en växande segregation på bostadsmarknaden.

"Detta kvarstår som ett problem", skriver organets oberoende experter i en ny rapport, men de noterar också att regeringen bland annat skjutit till pengar för kommunalt bostadsbyggande.

"Programmet är anpassat till det ökade bostadsbehov som uppstått genom det stora antalet nyanlända migranter under de senaste åren och ECRI berömmer regeringen för att de vidtar skyndsamma åtgärder", skriver de.

Sverige har också kritiserats för att hatbrott inte får straffrättsliga konsekvenser. Mängden hatretorik har dessutom ökat, framför allt mot migranter, muslimer, mörkhyade och romer, skriver ECRI. Därtill ser de antisemitism och fall av rasistiskt våld.

"Resultatet av brottsförebyggande myndigheters motåtgärder är inte till fullo godtagbart och uppklarandegraden för hatbrott är fortsatt låg."

Experterna kräver att Sverige prioriterar två av deras rekommendationer: För det första vill de att ombudsmannamyndigheter får större möjligheter att utreda diskriminering av myndigheter. För det andra vill de att trösklarna till arbetsmarknaden sänks för flyktingar och andra som tar emot stöd – då framför allt för kvinnor.