Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho med delegation anländer till utrikesdepartementet i Stockholm på torsdagskvällen. Svensk-koreanska föreningen, som stödjer Nordkorea, gläds åt besöket.

Svenska Nordkoreavänner gläds åt möte

När Sveriges och Nordkoreas utrikesministrar möts i helgen finns några som håller tummarna extra mycket för att mötet ska blir framgångsrikt. Omkring 200 medlemmar i Svensk-koreanska föreningen stöder Nordkorea och säger sig vilja stärka banden till den kommunistiska diktaturen.

- Det är ett stort genombrott, oväntat och spännande, säger föreningens ordförande Christer Lundgren om mötet mellan utrikesminister Ri Yong-Ho och utrikesminister Margot Wallström (S) i Stockholm.

Medan stora delar av omvärlden fördömer den slutna diktaturen och det förtryck den egna befolkningen utsätts för hoppas Svensk-koreanska föreningen på förståelse för Nordkorea.

Skapa förståelse

Enligt föreningens sajt verkar man för att stärka banden mellan Sverige och Nordkorea – och på sikt för en återförening av Korea.

- Vi tar inte ställning i exempelvis svenska inrikespolitiska förhållanden, utan vill bara ha goda relationer och skapa förståelse för Nordkorea, för hela den koreanska situationen, säger Christer Lundgren.

Han tror att ministermötet både har handlat om frågor länderna emellan, liksom om de kommande toppmötena med Sydkorea och USA som planeras.

- Det ska bli oerhört intressant att se vad de kommer fram till, och framförallt vad USA har att erbjuda. Det är USA som förhindrat fred sedan 1953, hävdar Lundgren.

Han tror att Sverige har en roll att spela i den processen och tycker att Sverige varit balanserat i sin hållning.

Trotsar FN

FN:s säkerhetsråd har i flera resolutioner beslutat om sanktioner mot Nordkorea, för att tvinga landet att överge sitt kärnvapenprogram. Men diktatorn Kim Jong-Un har gång på gång trotsat FN-besluten med nya provsprängningar av kärnvapen och tester av ballistiska robotar som avfyrats i riktning mot Japan och USA.

På tvärs med omvärldens kritik hävdar Christer Lundgren att det är viktigt att "se Nordkoreas utsatta situation".

- De har ju hittills med kraft agerat för att avvärja ett militärt angrepp, och agerar nu utifrån en sorts styrkeposition och diplomatiskt väldigt skickligt, som jag ser det, för att få till stånd en dialog. Vad den kan utmynna i blir väldigt spännande att se, säger han.

"Vänskaplig dialog"

Medlemmarna i Svensk-koreanska föreningen har olika uppfattningar om hur väl den västerländska bilden av Nordkorea stämmer, enligt Lundgren.

- Vi stödjer koreanernas rätt att vara ett självständigt land och bestämma sin politik självständigt. Sedan kan man ha uppfattningar om förhållandena där, men det får man ha i vänskaplig dialog med dem.