Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Svenska män i Thailand: Slaveri"

Debattören Damon Rasti har skrivit ett uppmärksammat inlägg på Facebook där han kritiserar svenska män som utnyttjar kvinnor i Thailand: "Man har kollektivt valt att sätta på sig skygglappar. Det har skapat en enorm frustration hos människor som ser det här och vill agera. Tyvärr verkar de vara i en minoritet med tanke på hur många som åker till Thailand varje år", säger han till GP.

"Prostitution är tyvärr vardagsmat. Och folk verkar ärligt talat inte bry sig. Det är som att de flesta bara har satt på sig en kollektiv ögonbindel och blundar för allt som heter medvetande och civilkurage. Det finns gott om killar som heter Johan och Kalle som dag in och dag ut utnyttjar tjejer sexuellt här. Era kompisar, kollegor, farsor, och faktiskt vissa av er som läser det här. Killar från alla länder. Och ni kan försöka förneka det, men jag har sett det så många gånger själv. Det som händer i Thailand stannar i Thailand. Och ja, jag vet att hela landet inte ser ut så här. Men i nästan alla charterorter är "happy endings" och prostitution mer regel än undantag."

Så skriver Damon Rasti i ett uppmärksammat inlägg på Facebook som har delats närmare tusen gånger och skapat starka reaktioner. Han befann sig nyligen i Bangkok och fick avsmak då han såg hur svenska män betedde sig mot Thailändska kvinnor.

- Jag tror det är en frustration som finns hos människor. Det är sånt man sett. Det här med att åka till Thailand har blivit en del av svenskheten. Man har kollektivt valt att sätta på sig skygglappar. Det har skapat en enorm frustration hos människor som ser det här och vill agera. Tyvärr verkar de vara i en minoritet med tanke på hur många som åker till Thailand varje år, säger han till GP.

Jämför med festivalövergreppen

Dessutom drar han en parallell till kritiken mot ensamkommande och anklagelser om att de skulle ha stått för majoriteten av de sexuella övergrepp som skedde på svenska festivaler under sommaren.

- Det är de här ensamkommande "Kolla deras kvinnosyn" säger folk medans vi gör fan äckliga saker utomlands och på något sätt är det okej.

LÄS MER: 100 utredningar om festivalövergrepp nedlagda

"Förra året läste vi återkommande om flyktingkillar med dålig kvinnosyn som tafsar på kvinnor på festivaler. Och fuck alla dem. Jag kan inte betona det nog. Men fuck också den dubbelmoralen när ni åker på semester och ser andra kvinnor bli sexuellt utnyttjade och bara vänder huvudet till. Det är – i min värld – lika illa som att inte agera när man ser någon bli tafsad på under en konsert", skriver han.

"Man gör det för att överleva"

Damon Rasti har sedan tidigare beslutat att han inte vill åka tillbaka till Thailand igen.

LÄS MER: Åtalas för barnsexbrott i Thailand

"Någon kanske säger att de är frivilligt prostituerade och att det inte går att jämföra. Men att utnyttja tjejer i beroendeställning borde vara lika illa. Betala sig fri från konsekvenser borde inte vara en acceptabel bortförklaring. Alla får ha sex exakt hur hårt de vill och känner för. När det är samtycke. Men jag tror inte att en 18-årig thailändsk tjej självvalt vill ha en stönande svettig 60-årig svensk gubbe över sig. Man gör det för att överleva. Men skit i dem huh? Bara jag får min pad thai för tio spänn, en solig strand och en nice instagrambild att slänga upp."

- Det är modern kolonialism. Människohandel. Man utnyttnjar människor genom ekonomiska medel. Det är slaveri, kvinnorna blir sexslavar, säger Damon Rasti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.