Svenska IS-kvinnorna och deras barn flygs till Sverige

Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn landade i Sverige under måndagseftermiddagen. Två av dem har nu anhållits av polisen. Enligt uppgifter till SVT misstänks en av dem för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

ANNONS
|

Transporten av IS-kvinnorna och deras sex barn, som under flera år bott i ett läger i norra Syrien, har omfattats av stort hemlighetsmakeri. Enligt uppgifter till Ekot väntades de landa i Sverige på måndagseftermiddagen, efter att ha flugits från Irak via Turkiet.

Vid 17-tiden bekräftade utrikesminister Ann Linde för TT att kvinnorna hade landat på Arlanda utanför Stockholm.

– Det är väldigt viktigt att säga att här är barn inblandade, säger Linde.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg kommer det nu att hållas förhör med IS-återvändarna.

– Vi får inte vara naiva, det här är personer som har varit i en miljö där terrorsekten har agerat och då är det viktigt att Säkerhetspolisen har koll på de personer som finns i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

ANNONS

Stockholmspolisen frihetsberövade två av kvinnorna efter att de sedan tidigare anhållits i sin frånvaro. Polisen hämtade även den tredje kvinnan till förhör.

Presstalespersonen Ola Österling berättar att han inte har fått någon information om vad de anhållna misstänks för.

Enligt uppgifter till SVT misstänks en av dem för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

Rekryterade till IS från Västsverige

Kvinnorna som har anlänt till Sverige har utvisats av det kurdiska självstyret, som menar att det saknas tillräcklig bevisning för att ställa dem inför rätta på plats.

Enligt uppgifter till GP är minst en av de aktuella återvändarna från Göteborg. Gemensamt för kvinnorna är att de levt i åratal hos terrorrörelsen där också flera av deras barn har fötts.

En av kvinnorna anklagas enligt SVT för att ha försökt att rekrytera andra västsvenskar till IS. Alla tre kommer nu att utredas för eventuella krigsbrott för terrororganisationen, efter att de landat på Arlanda. Att de utreds i Sverige uppges ha varit ett villkor för att kvinnorna skulle släppas från lägret.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att förundersökningar pågår mot IS-återvändare, även om man inte preciserar hur många. Kammaråklagare Reena Devgun, samordnare för krigsbrottsåklagarna på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger att brott som aktualiserats för återvändare är krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten.

ANNONS

– Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra de här brotten, säger Reena Devgun.

LÄS MER:Kurdiska styret: IS-kvinnorna utgör säkerhetshot

Sverige kan inte säga nej

Under de aktuella omständigheterna måste Sverige, enligt UD, ta emot kvinnorna då de är svenska medborgare. Efter ankomsten på Arlanda väntar nu möten med åklagare, representanter för Säpo, sjukvården och socialtjänsten.

– En del mammor som återvänt tidigare har blivit frihetsberövade omedelbart, och också anhållna och begärda häktade. Andra har inte blivit det. Av de mammor som återvänt de senaste åren har samtliga fått beslut om LVU för sina barn, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) i en tidigare artikel i GP.

För de aktuella kvinnorna väntar utredning för misstänkt krigsbrott vid polisens nationella operativa avdelning, NOA , som samarbetar med Europol, Interpol och myndigheter i andra länder.

LÄS MER:Fem utredningar om IS-krigsbrott har lagts ned

Inte olagligt

Utredningen kan dock försvåras av att kvinnorna, till skillnad från IS-männen, huvudsakligen skött hushållet och tagit hand om barnen och inte filmats eller fotograferats i samma omfattning som männen.

På lördagen rapporterade Ekot att förundersökningar mot fem kvinnliga IS-återvändare, anklagade för krigsbrott, lagts ned på grund av bristande bevisning. Tre av de kvinnorna är från Västsverige.

Först förra året blev samröre med internationella terrornätverk förbjudet i lag men då de flesta IS-kvinnorna reste iväg långt dessförinnan omfattas de inte av den nya lagen.

ANNONS

LÄS MER:Svenskt hopp om att åtala IS-kvinnorna

Kan utredas för andra brott

Men enligt Jonas Trolle kan det finnas andra brott IS-kvinnorna kan utredas för.

– Vi är en demokrati och rättsstat. Kan man inte säga konkret att "det här har hänt" i en färdig förundersökning kan man inte hålla människor inspärrade i Sverige. Att bo där och leva där, i någon annans hus, kanske använda civilbefolkningen som slavar i ett hushåll – det är också brott. Högre upp på skalan finns grövre brott som att man förstört kulturarv, säger han bland annat i en tidigare artikel i GP.

Säkerhetspolisen är i nuläget enligt pressekreteraren Fredrik Hultgren inte involverad i någon pågående förundersökning.

– Säkerhetspolisen arbetar aktivt med att följa upp och bedöma de personer som återvänder. Finns det förutsättningar för att inleda förundersökningar som pekar mot terrorbrott går vi naturligtvis vidare med de processerna. Men i nuläget hänvisar jag till Polismyndigheten, säger Hultgren till TT.

UD fick redan i somras information om att det kurdiska självstyret planerade att utvisa svenska IS-kvinnor, eftersom man inte kunnat eller haft resurser till att ställa dem inför rätta.

Enligt utrikesminister Ann Linde (S) finns åtta kvinnor och 16 barn kvar i fånglägren och som kan komma att utvisas till Sverige.

– I något fall måste identiteten kollas ytterligare, säger hon till TT.

ANNONS

LÄS MER:Hanteringen av IS-återvändarna döms ut

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige och förundersökningar om krigsbrott har inletts.

I mars dömdes en 31-årig kvinna till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, då hon tagit med sig sin tvååring till IS i Syrien.

I början av september lades fem förundersökningar ned mot lika många IS-kvinnor då misstanke om krigsbrott inte kunde styrkas.

Källa:TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS