Två kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Två kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Bild: Maya Alleruzzo/AP

Svenska IS-kvinnor på väg till Sverige

ANNONS

Fyra svenska kvinnor, som kopplas till extremistgruppen IS, ska tillsammans med sina barn vara på väg till Sverige, rapporterar SVT.

Kvinnorna ska ha tagit sig från Syrien till Turkiet tillsammans med sina sammanlagt nio barn. Minst två av kvinnorna ska enligt källor till SVT smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Under de senaste två månaderna ska de ha suttit fast i Turkiet. Anledningen till att det dröjt är att att kvinnorna och barnen skulle dna-testas för att säkerställa att barnen verkligen är kvinnornas barn, enligt SVT. En av kvinnorna har också testats positivt för covid-19.

ANNONS

Enligt polisen ska kvinnorna utredas omedelbart och barnen ska tas om hand och få hjälp.

– Polis, Säpo, socialtjänst, migrationsverk och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, CVE, till SVT.

Troy Enekvist/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS