Sverige bidrar med sex helikoptrar som ska kunna släcka skogsbränder i andra EU-länder. Under fredagen höll EU-kommissionären Christos Stylianides och inrikesminister Mikael Damberg en presskonferens där de berättade om Sveriges bidrag till rescEU.
Sverige bidrar med sex helikoptrar som ska kunna släcka skogsbränder i andra EU-länder. Under fredagen höll EU-kommissionären Christos Stylianides och inrikesminister Mikael Damberg en presskonferens där de berättade om Sveriges bidrag till rescEU.

Svenska helikoptrar ska släcka EU-bränder

Sverige ställer upp med sex helikoptrar för att släcka skogsbränder i andra EU-länder.

ANNONS
|

Sverige är det första landet som bidrar med helikoptrar till det nya samarbetet rescEU. Det ska säkra att de olika resurserna som finns i enskilda EU-länder blir tillgängliga även i andra medlemsländer, till exempel för att släcka stora skogsbränder.

På en pressträff under fredagen berättade Mikael Damberg och EU-kommissionären Christos Stylianides om det svenska bidraget.

Fler länder intresserade

Det handlar totalt om sex helikoptrar som ska göras tillgängliga för andra EU-länder. De är en del av de 30 helikoptrar som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har upphandlat för skogsbrandsbekämpning.

- Vi stärker ju våra egna resurser med 30 helikoptrar, men vi har också sagt att vi kan få hjälp av EU för finansieringen av detta. Vi får någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor för att vara beredda att ställa upp med sex helikoptrar när de inte behövs i Sverige, säger Mikael Damberg till TT.

ANNONS

- När andra länder går in i det här kommer det också bli fler helikoptrar, fler flygplan och fler resurser som Sverige kan ha nytta av i ett extremt läge, som till exempel förra sommaren när vi fick hjälp av flera andra EU-länder.

Enligt Christos Stylianides, EU-kommissionär med ansvar för humanitärt bistånd och krishantering, är flera andra länder intresserade av att bidra med resurser till rescEU. Frankrike, Italien, Spanien, Kroatien och Cypern befinner sig redan i en pågående process för att eventuellt ge bidrag framöver.

"Starkare beredskap"

Christos Stylianides besökte Sverige under skogsbränderna sommaren 2018.

- Då såg jag att samarbetet mellan svenska myndigheter och människor från våra andra medlemsstater var väldigt konkret. Utan hjälpen och engagemanget från andra medlemsstater hade det varit svårt för Sverige att hantera problemet. Solidariteten är inte bara teoretisk, utan något väldigt konkret. Vi behöver varandra och vi behöver bättre koordination, det är rescEU:s roll, säger han.

ANNONS

Enligt Mikael Damberg är beredskapen för skogsbränder i Sverige högre i år än tidigare.

- Men jag är noga med att inte ropa hej förrän jag har sett den här sommaren. Det har redan varit torrt och varmt, blir det en lika torr och varm sommar blir det utmaningar också för Sverige. Men vi har en starkare beredskap i år och det har vi visat nu på vårkanten.

TT

Fakta: RescEU

RescEU ska göra administrativa processer mer effektiva och enkla, för att förkorta tiden som behövs vid livräddande hjälpinsatser.

En kapacitetsreserv, med en brandbekämpningsplan och helikoptrar som kan hjälpa medlemsstaterna när de behövs, ska fungera som ett komplement när den nationella kapaciteten i medlemsländerna inte räcker till.

Sverige bidrar med sex helikoptrar till rescEU. När de inte används i Sverige ska de kunna användas för att släcka bränder i andra EU-länder.

ANNONS