Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En räddningsarbetare letar överlevande i ruinerna efter en saudisk-ledd flygbombning. Arkivbild. Bild: Hani Mohammed/AP/TT
En räddningsarbetare letar överlevande i ruinerna efter en saudisk-ledd flygbombning. Arkivbild. Bild: Hani Mohammed/AP/TT

Svensk vapenexport ökar

Export av krigsmateriel uppgick till cirka 16,3 miljarder kronor 2019 – en ökning med drygt 40 procent på ett år.
Merparten har gått till EU- och samarbetsländer – men flödena av svenskt krigsmateriel fortsätter till diktaturer och länder i krig.

"Ökningen är i första hand en följd av den upprustning som pågår i världen", konstaterar Carl Johan Wieslander, generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), i ett pressmeddelande.

ISP är den tillsynsmyndighet som måste godkänna vapenexport.

Krigförande diktaturer

71 procent av exporten har gått till EU- och samarbetsländer. Resten, 29 procent, har gått till övriga världen där länder som Förenade arabemiraten, Pakistan och Indien svarar för den största andelen. Ungefär nio procent av den totala exporten har gått till Mellanöstern och Nordafrika.

2018 skärpte regeringen vapenexportlagen för att göra det svårare att exportera krigsmateriel till diktaturer. Ändå fortsätter exporten till länder som Förenade arabemiraten och Saudiarabien. Båda stödjer regeringsstyrkorna i kriget i Jemen, där civilbefolkningen har drabbats hårt av striderna.

Öka mer

Till Förenade arabemiraten, det tredje största exportlandet, har en följdleverans skett till det luftburna radarsystemet Globaleye. Exporttillstånd till affären beviljades 2016 och leveranser kommer att fortsätta i flera år. Inga nya exportaffärer har dock godkänts till landet sedan 2017.

En mindre del av vapenexporten, cirka 139 miljoner kronor, går till Saudiarabien. Exporten är en följdleverans från en tidigare affär. Inga nya exportaffärer har godkänts till landet sedan 2013.

"Vi bedömer att värdet av exporten under de närmaste åren kommer att motsvara 2019 års värde eller öka ännu mer", noterar Carl Johan Wieslander.

Linus Svensson/TT

Land Miljoner kr Typ av krigsmateriel 1. Brasilien 3 001 Materiel och teknologi till stridsflygplan 2. USA 1 713 Marina artillerisystem (följdleverans) 3. Förenade arabemiraten 1 364 Flygburet radarsystem (följdleverans) 4. Pakistan 1 353 Flygburet radarsystem (följdleverans) 5. Indien 892 Granatgevär och ammunition (följdleverans) 6. Ungern 881 Reservdelar till stridsflygplan 7. Norge 601 Reservdelar till stridsfordon 8. Tjeckien 537 Reservdelar till stridsflygplan 9. Nederländerna 534 Reservdelar till stridsfordon 10. Tyskland 529 Motmedelsutrustning

Källa: Inspektionen för strategiska produkter