Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En sommarvikarierande sjuksköterska från Sverige testades positivt för covid-19. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
En sommarvikarierande sjuksköterska från Sverige testades positivt för covid-19. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svensk vårdpersonal kan ha spridit corona på norska sjukhus

En inhyrd sjuksköterska från Sverige kan ha smittat norska patienter med corona. Under fredagen testades sjuksköterskan positivt. Nu är sex patienter på Helgelandsjukhuset isolerade i väntan på sina provsvar, rapporterar Aftonbladet.

Den svenska sjuksköterskan började arbeta på Helgelandsjukhuset i norra Norge i måndags. Personen hade inga sjukdomssymptom men i fredags visade ett test ändå att sjuksköterskan drabbats av covid-19. Nu kartlägger sjukhuset vilka som kan ha smittats. Det skriver Aftonbladet.

På lördagen var sex patienter isolerade i väntan på provsvar, skriver Helgelandssjukhuset i ett pressmeddelande. 16 anställda är potentiellt smittade och kommer att isoleras om de får symtom.

Slipper karantänen

I fredags testade även en svensk inhyrd läkare positivt för corona. Personen jobbar på Nordfjordsjukhuset i Vestland, rapporterar NRK.

Svenskar som reser till Norge måste sitta i karantän i 10 dagar för att släppas in i landet. Den svenska läkaren har undantagits från det kravet.

– Vi har möjlighet att låta den anställde slippa karantän om den uppfyller ett antal kriterier, som att vara helt symptomfri och inte haft kontakt med andra smittade, säger Trine Hunskår Vingsnes, chef på medicinkliniken till NRK.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.