Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys

"Svensk-ungersk relation på bottennivå"

Relationen mellan Sverige och Ungern är nu på bottennivå, enligt premiärminister Viktor Orbáns stabschef.
Nu behöver Sverige ta steg för att förbättra läget, anser han.

ANNONS
|

Under en pressbriefing i Budapest på torsdagen upprepade premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyás att Ungern har problem i relationen med Sverige, skriver Reuters på sin sajt.

Relationen är nu på en bottennivå, enligt Gulyás. Läget har inte förbättrats av att Sverige nyligen anslöt sig till de länder som stödjer EU-kommissionen i en rättslig strid mot Ungern. Det handlar om en ungersk hbtqi-lag som på flera punkter bryter mot EU:s grundläggande rättigheter, enligt kommissionen.

– I en sådan situation är Natos enighet av största vikt och det hjälper inte att importera bilaterala strider in i Nato, sade Gulyás.

Kritik mot kritiken

Trots att Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz säger sig stå bakom att Sverige ska bli Natomedlem, så står processen still i det ungerska parlamentet. Finlands medlemskap har godkänts, medan Sveriges ratificering har satts på vänt.

ANNONS

Olika ungerska regerings- och parlamentsledamöter har dock framfört kritik mot att Sverige i olika sammanhang har kritiserat brister i den ungerska demokratin och rättsstaten.

Under onsdagen träffade utrikesminister Tobias Billström (M) sin ungerske kollega Peter Szijjarto i Bryssel. Ungern är tillsammans med Turkiet de enda länderna i Nato som ännu inte har ratificerat Sveriges medlemskap.

Men Billström fick ingen förklaring från Szijjarto om varför ratificeringen dröjer.

– Det är något som är väldigt otillfredsställande och det har jag också påpekat, sade Billström.

– Det finns ingenting som på allvar skiljer den svenska och den finska Natoansökan åt. Har man kunnat godkänna Finland bör man också kunna godkänna Sverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS