Svensk ubåt laddade torpeder i anslutning till ryska övningen

I anslutning till den massiva ryska militärövningen i Östersjön får en svensk ubåt plötsligt ett oväntat uppdrag – dolda av nattens mörker ska de in mot land för att lasta på sig skarpladdade torpeder. Därefter ska de återvända till en okänd plats i Östersjön.

ANNONS
|

Det var DN som var först med att rapportera om händelsen som utspelade sig under en natt i Östersjön förra månaden. Händelsen omgavs tidigare av strikt sekretess, men Försvarsmakten avslöjar nu via sin hemsida hur den svenska ubåten HMS Uppland lastades med skarpladdade torpeder i anslutning till den ryska militärövningen, inte långt därifrån.

”Det som hände i den mörka fjärden på Sveriges östkust visar att en av Försvarsmaktens hemligaste förmågor fungerar väl, även under skarpa förhållanden”, skriver Försvarsmakten i en artikel på sin hemsida.

LÄS MER:Peter Hultqvist: ”Ingen antagonist får bestämma villkoren”

En taktisk plats

HMS Uppland bedrev spaningsuppdrag i undervattensläge i Östersjön när ordern utfärdades. Ubåtsbefälet fick veta att man skulle möta upp fraktfartyget HMS Pelikan i en fjärd utanför Östergötland.

ANNONS

– Normalt går ubåten till kaj i Karlskrona för att lasta på nya torpeder. Den här gången gjorde vi det från en mer taktisk plats, säger överstelöjtnant Adam Camél, chef för beredskapskontrollen, i artikeln.

Samtidigt hade en marktrupp säkrat ett område på land dit de stridsladdade torpederna fraktades. Därefter lastades torpederna över på bärgningsfartyget HMS Pelikan under bevakning av militära marinenheter, och sedan från HMS Pelikan till HMS Uppland ute till havs.

LÄS MER:Kronprinsessan återinvigde amfibieregementet i Göteborg

Ska hålla i fler övningar

– Det finns ett allvar i detta. Förmågan vi just kontrollerat är en del i vår kärnverksamhet, att ytterst försvara Sverige med vapenmakt. Nu visar vi att vi har förmågor och menar allvar, säger Peder Ohlsson, ställföreträdande marinchef.

Övningen kallas för en beredskapskontroll. Under hösten ska Försvarsmakten hålla i flera liknande övningar för att pröva det svenska försvarets beredskap.

Är inte detta en provokation?

– Vi övar och gör det vi vill som suverän nation, det viktiga är att vi gör det vi vill sen så anpassar vi oss efter en verklighet. Det här är ett ständigt bedömande som pågår, att vi uppfattas på rätt vis, så som vi vill bli uppfattade, men vi eskalerar ingenting, säger Adam Camél till GP.

Marinens ubåtar omfattas av högsta sekretess. Bara ett ”ytterst fåtal” inom Försvarsmakten vet var de befinner sig.

ANNONS

LÄS MER:Amf 4:s återkomst efter 16 år – värnpliktiga på Känsö igen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS