Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En studie på en myr i norra Sverige visar att kvicksilverhalter i sjöar och andra vattendrag kan minska för att ämnet i stället går upp i atmosfären. Arkivbild.

Svensk studie om kvicksilver ger hopp

Problemet med höga halter kvicksilver i vattendrag och insjöfisk kan få en lösning av naturen själv. Forskning på en myr i Västerbotten visar att myren avger mera kvicksilver till luften än den tillförs med regnvatten.

Studien på Degerö stormyr, nära Vindeln, har gjorts med avancerad mätteknik som utvecklats för projektet.

- Ingen har gjort den här typen av mätningar tidigare, säger professor Mats Nilsson på Sveriges lantbruksuniversitet.

- Huvudsyftet var att få en bra bild av olika tillförsel av kvicksilver till ett myrekosystem, och de olika sätt som kvicksilver försvinner från myren.

Studien gjordes av en grupp forskare från Sverige, Schweiz och Kina. Resultatet blev förvånande.

- Avgivningen från myren till atmosfären är större än tillförseln, inkluderat regn, säger Mats Nilsson.

Trodde på tvärtom

Forskarna trodde att det var tvärtom.

- Vi blev i högsta grad överraskade, säger Mats Nilsson.

Stormyren har varit plats för forskning sedan länge och anses representativ för många myrmarker på norra halvklotet.

Under mer än 100 år har kvicksilver samlats i vattendrag och övre marklager, som följd av utsläpp från bland annat kolförbränning och olika industriella processer. I mer än hälften av Sveriges sjöar och andra insjövatten innehåller särskilt större fisk så mycket kvicksilver att den bör undvikas som föda för människor.

- Från skogs- och myrmark transporteras kvicksilver med vattnet till sjöar, där det tas upp av fiskarna, säger Mats Nilsson.

Fisk kan bli ofarlig

Men den nya studien pekar alltså på att kvicksilver som lagrats i en myr "försvinner" fortare än man hittills trott, framförallt till atmosfären. Ämnet kan, beroende på omständigheterna, även förekomma i gasform.

Därmed minskar också halterna i vatten och fisk nedströms. Om arbetet med att begränsa nya utsläpp fortsätter kan insjöfisk vara ofarlig att äta inom några årtionden. Hittills har man trott att detta låg hundratals år bort.

Kvicksilverhalterna i luften är så låga att de inte anses utgöra något problem.