Svensk studie om akupunktur får hård kritik

Akupunktur kan hjälpa bebisar med kolik, enligt ett forskarteam på Lunds universitet. Men studien kritiseras av en brittisk kollega som "skrämmande".

ANNONS
|

Enligt studien minskar små nålstick hos spädbarn med kolik barnens skrikande signifikant. Nära 150 spädbarn i åldern två till åtta veckor ingick.

Resultatet presenteras i Acupuncture in Medicine, som publiceras av den vetenskapliga tidsskriften BMJ (tidigare British Medical Journal).

- Dubbelt så många av akupunkturbarnen gick ner till ett normalt skrikande jämfört med barnen i kontrollgruppen, säger lektor Kajsa Landgren till TT.

ANNONS

Det betyder inte att de slutade skrika, men att de skrek mindre än tre timmar om dagen och alltså inte längre hade kolik.

Skriker otröstligt

Orsaken till spädbarnskolik är inte helt känd. Men bebisarna skriker intensivt och otröstligt, flera timmar i följd, vilket antas bero på ont i magen. Ungefär vart sjätte barn får kolik.

I studien delades barnen in i tre grupper. En av grupperna fick "minimal" akupunkturbehandling, en gavs upp till fem stick i 30 sekunder per session, medan en grupp inte fick någon nålbehandling alls.

- Vi har kommit fram till att det finns ett visst vetenskapligt stöd för att ge akupunktur till barn med kolik, men det behöver undersökas mer, säger professor Inger Hallström.

"Inkompetent"

Men enligt nyhetsbyrån AFP kallas forskningen "inkompetent" av David Colquhoun, professor i farmakologi vid University College London. Han kritiserar framför allt den statistiska analysen i studien, som han dömer ut som "skrämmande".

Hans slutsats efter att ha granskat studien är att det är väldigt sannolikt att akupunktur inte ger någon effekt alls, säger han till Science Media Centre.

ANNONS

- Vilken förälder tror att ens barn skulle sluta skrika genom att man sticker nålar i det? Idén är bisarr.

De svenska forskarna tycker att hans kritik är osaklig.

- Vi har använt sedvanliga statistiska metoder och haft hjälp av en oberoende statistiker, säger Kajsa Landgren.

Innan den vetenskapliga artikeln publicerats har den också blivit granskad av tidskriftens experter, som gått igenom statistiken, påpekar hon.

En verklighet

Akupunktur har i många år erbjudits svenska kolikbarn och ambitionen från forskarna har varit att undersöka om det finns något vetenskapligt stöd för behandlingen.

- För de här föräldrarna är det inte bisarrt, utan det är en verklighet för dem. Inom barnhälsovården är det här ett oerhört vanligt problem där man är ganska maktlös, så det gäller att hitta olika typer av verktyg för att hjälpa barnen och stödja föräldrarna, säger Inger Hallström.

ANNONS

Fakta: Kolikstudien

I studien ingick 147 spädbarn med kolik, vilket betyder att de skrek mer än tre timmar om dagen minst tre dagar i veckan. Barnen delades in i två akupunkturgrupper och en kontrollgrupp.

Barnen fick göra fyra besök på BVC under en tvåveckorsperiod, där de fick träffa en sjuksköterska som gav råd till föräldrarna. Sjuksköterskan visste inte vilka barn som lottats till akupunktur.

Bebisarna fick sedan träffa en akupunktör i ett annat rum. Barnen i kontrollgruppen fick ingen akupunktur, utan blev bara vaggade och vyssjade. En grupp fick minimal akupunktur med nålstick på ett ställe i fem sekunder. En grupp fick upp till fem olika stick i upp till 30 sekunder. Föräldrarna var inte med hos akupunktören och visste alltså inte om deras barn fått akupunktur.

Efter de två veckorna hade andelen barn med kolik sjunkit i alla grupperna, vilket var väntat eftersom kolik ofta försvinner av sig själv. Men minskningen var större i de båda akupunkturgrupperna än i kontrollgruppen.

Totalt gavs 388 akupunkturbehandlingar på barnen som ingick i studien. Vid 200 tillfällen grät barnen inte alls efter att ha blivit stuckna, 157 gånger grät de upp till en minut och 31 gånger mer än det.

Källa: Lunds universitet

ANNONS