Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid LTH.
Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid LTH.

Svensk raps kan konkurrera ut vegansoja

Djurfoder är nästa grej på vegantallrikarna. Kanske inte riktigt. Men forskare i Lund tror att svensk raps redan inom några år kan börja konkurrera ut sojaprodukter i frysdiskarna.

ANNONS
|

Ur rapsplantans små svarta frön pressar man ut olja. Resterna torkas till pellets och ges till djur. Det vill livsmedelsforskare i Lund ändra på.

TT: Ska vi börja äta grisfoder?

- Ja, det tycker jag. Fast det är nog mest kofoder, skrattar Karolina Östbring, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola.

- Vår dröm är att konkurrera ut sojan. Det känns så fånigt att importera protein från andra sidan jorden när vi redan har på våra egna åkrar.

ANNONS

Giftiga ämnen

Pressresterna av raps innehåller flera högkvalitativa proteiner, bland annat flera livsnödvändiga aminosyror som finns i soja men är sällsynta i andra vegetabiliska livsmedel.

Så varför har man inte kommit på idén att göra människomat av rapsen tidigare?

- Det finns skadliga ämnen i rapsen som påverkar sköldkörteln och gör att vi får struma. De vill vi absolut inte ha i mat, säger Karolina Östbring.

På 1980-talet gjordes försök att ge raps till människor. Då upptäcktes att nivåerna av det skadliga ämnet glukosinolat var alldeles för höga. Men sedan dess har rapsen förädlats så att nivåerna av de skadliga ämnena har sjunkit. Samtidigt har filtreringsteknikerna blivit mycket mer avancerade.

Kassako

Lundaforskarnas arbete kan också bli en riktig kassako för svenska bönder. Protein spås bli mer värdefullt än olja i framtiden och bönderna skulle kunna tjäna mycket mer än de två kronor per kilo de får för sin rapsmassa i dag.

- Oerhört mycket mer! Vi tror att man skulle kunna öka vinsten på sin restprodukt med tio till tjugo gånger, säger Karolina Östbring.

ANNONS

Så, den kanske allra viktigaste frågan: Är det gott?

- Nä, just nu är det inte så gott. Det smakar ganska bittert med en bismak av gräs.

Det är just detta forskarna fokuserar på. Med filtrering och vattenbaserade metoder skiljs de illasmakande ämnena ut.

- Och så tillsätter vi hälsosamma bakterier som tycker om de molekyler som vi inte tycker om och äter upp dem.

Inom några år

Vinst för alla, som det verkar. Vi slipper importera soja och utnyttjar de resurser vi har bättre. Och bönderna tjänar en bra slant.

En ätbar produkt ligger inte särskilt långt in i framtiden – om forskarna får det treåriga anslag de väntar på.

- Om vi får det kan det rulla ut inom ett par år, säger Karolina Östbring.

ANNONS
TT

Fakta: Raps

Raps är en ettårig ört som kan bli uppåt 1,5 meter hög, med gula blommor. Växten är så kallat korsblommig och har uppkommit i naturen genom en korsning mellan kål och rova.

Raps odlas som oljeväxt – de svarta fröna innehåller 30–40 procent olja.

När man pressar tre kilo rapsfrö får man ungefär ett kilo olja, medan resterande två kilo blir den pressrest som i dag torkas till djurfoder.

I Kina äts även blommorna som en uppskattad grönsak.

Källa: NE och LTH

ANNONS