Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170619-maliforsvunnen-485330_se.gp_1.jpg
Maliska poliser vid resorten som attackerades.

Svensk militär hittad efter attack i Mali

En svensk militär som tidigare saknats har hittats välbehållen i Mali.

Försvarsmakten lyckades inte få kontakt med militären efter gårdagens attentat i Bamako, men vid lunchtid kunde svenska ambassaden i Mali twittra ut att han var återfunnen.

"Ambassaden har glädjen att meddela att den saknade svensken, efter gårdagens attentat i Bamako, är återfunnen vid liv och god hälsa!", skriver ambassaden.

Försvarsmakten är förtegen om vad som hänt.

- Vi har inte så mycket mer detaljer just nu. Vi håller på att reda ut detaljerna nu, säger Jesper Tengroth.

Flera döda

Fyra civila och en malisk soldat dödades i söndagens attack mot lyxresorten Le Campement Kangaba utanför huvudstaden, enligt de maliska myndigheterna. De civila var gäster på anläggningen, och ytterligare en gäst saknas. Också fem gärningsmän dödades vid attacken.

De civila dödsoffren var en fransk-malisk, en fransk-gabonesisk, en kinesisk och en portugisisk medborgare, enligt landets säkerhetsminister Salif Traore.

Två av offren arbetade för EU.

"Tyvärr kan jag bekräfta att de två offren var EU-kollegor, en malisk kvinna och en portugisisk man", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Maliska soldater och franska antiterroriststyrkor sändes till platsen sedan boende rapporterat om skottlossning och rökutveckling.

En jihadistgrupp med kopplingar till terrororganisationen al-Qaida säger sig ligga bakom attacken.

Farligaste FN-uppdraget

I norra Mali rasade ett uppror 2011–2012, innan en fransk truppinsats satte stopp för det, men det har inte blivit lugnt. Attackerna i landet är ofta islamistiskt motiverade. Men norra Mali är också klassisk mark för smugglare av narkotika och cigaretter och många kriminella gäng är aktiva där.

Den pågående FN-insatsen – Minusma – i Mali är FN:s för närvarande absolut farligaste, med ett 80-tal ur personalen dödade i olika dåd sedan 2013.

Det svenska bidraget till Minusma är på ungefär 250 soldater. Huvuddelen av dessa ingår i ett underrättelseförband placerat i Timbuktu i norra Mali, resterande är stabsofficerare vid Minusmas högkvarter i Bamako.

Fakta: Utvecklingen i Mali

Tuaregrebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper – bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), Ansar al-Din samt Rörelsen för enhet och jihad i Västafrika (Mujao) – startade ett uppror i norra Mali 2011–2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar – däribland svensken Johan Gustafsson.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013, i en operation kallad Serval, efter att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Med hjälp av afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. I dag finns en annan fransk styrka i området som bekämpar islamistgrupper i Mali och flera andra länder i området, i "Opération Barkhane".

FN:s nuvarande styrka, Minusma, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013, kort efter det att fredsplanen antogs.

Den 20 juni 2015 skrevs ett fredsavtal under, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt, och förvärrats – även mellan grupper som är del av fredsavtalet. Det har också varit mycket svårt att få grupperna att enas om att ta steget in i det som fredsavtalet kallar DDR-fasen: avväpning och återintegrering.

Den största rebellgruppen, den tuaregledda alliansen CMA, har nu övergett fredsavtalet med regeringen med motiveringen att reformer försenats och våldet ökat.

Mest läst