Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Proryska militanta separatister inspekterar en lastbil vid en vägspärr nära Slovjansk.

Svensk major bortförd i Ukraina

En grupp OSSE-observatörer har förts bort av maskerade personer i Ukraina. Bland de tillfångatagna finns en svensk officer.

Gruppen ska ha bestått av 13 personer: sju representanter från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), fem personer från Ukrainas militär och en chaufför. De befann sig på en buss som vid lunchtid på fredagen stoppades vid infarten till staden Slovjansk i östra Ukraina.

– Vi har nåtts av uppgiften nu på eftermiddagen att en grupp observatörer, där en svensk officer ingår, har förts bort av maskerade personer i östra Ukraina. Vi jobbar på att få fram mer information, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour till Aftonbladet.

Tidningen hänvisar till Ukrainas inrikesdepartement, som uppger att "förhandlingar pågår om ett frisläppande". TT uppger att gruppen har förts till en byggnad som tillhör säkerhetstjänsten, men som för närvarande är ockuperad av oppositionella i Slovjansk.

Försvarsmaktens presstalesman Philip Simon bekräftar bortförandet.

– Den svenske officeren är major, tillhör Högkvarteret och är hemmahörande i Stockholmsområdet, säger han till TT.

Enligt Reuters/TT säger proryska separatister i östra Ukraina att det finns en "spion" från Kiev i den grupp som hålls fången.

Utrikesminister Carl Bildt skrev under tidig fredagskväll på Twitter: "Oerhört orolig av att OSSE-observatörer har blivit bortförda i östra Ukraina. Däribland en svensk. De måste släppas omedelbart".

Flera officiella byggnader i Slovjansk har på sistone varit ockuperade av proryska separatister, och de har även tagit kontroll över vägspärrar i området. På torsdagen skickade den ukrainska regeringen in trupper i staden för att försöka driva ut grupperna. Uppemot fem personer dog i striderna som uppstod.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.