Svensk kvinna försvunnen efter ubåtshaveri

En svensk kvinna är fortfarande försvunnen efter ett ubåtshaveri i Öresund. Dansk polis går nu ut med signalement på kvinnan och efterlyser vittnen.

ANNONS
|

Den svenska kvinnliga journalist som har varit försvunnen sedan i torsdags kväll misstänks ha dödats av ubåtens ägare, Peter Madsen. Han är frihetsberövad och kommer att höras vidare under lördagen.

Nu går dansk polis ut med signalement på kvinnan, som uppges vara i 30-årsåldern. Hon ska vara ungefär 160 cm lång, smalt byggd, med rödbrunt hår och gröna ögon. Vid försvinnande ska hon ha varit klädd i orange blus med långa ärmar, svart-vit blommig kjol och en stickad tröja. Dansk polis ber personer som har observerat kvinnan att höra av sig. De vill också ha uppgifter från personer som kan ha sett ubåten under torsdagskvällen.

ANNONS

– Vi vill få kontakt med vittnen som kan ha sett ubåten lämna hamnen vid runt kl 19:00, eller som har observerat ubåten och besättningen komma nära toppen av Refshaleøen vid 22:30.Dessutom skulle vi vilja prata med vittnen som kan ha sett den svenska kvinnan efter 22:30 torsdag kväll, säger biträdande polisinspektör Jens Moeller Jensen.

"Vi kan inte agera på danskt territorium"

Den saknade kvinnan har försökt nås även från svenskt håll via telefon och sms, men enligt polisen i Region Syd bedrivs ingen aktiv insats.

– Vi har såklart försökt nå kvinnan men hittills utan resultat. Det som har kunnat göras har redan gjorts. Vi kan inte agera på danskt territorium, sägerCalle Persson, informatör vid polisregion Syd till GP.

Polisen i region Syd är dock redo att bistå med insatser ifall det finns ett behov.

– Vill dansk polis ha bistånd med något så hjälper vi såklart till,säger Calle Persson.

Skånepolisen har sedan tidigare bekräftat att den försvunna kvinnan är den journalist som varit ombord på ubåten.

Oklaraomständigheter kring försvinnandet

Det var under fredagsmorgonen som den danske uppfinnaren Peter Madsen räddades från sin sjunkande ubåt Nautilus i Öresund, och det uppdagades att den kvinnliga journalisten saknades. En stor sökinsats hade då pågått i flera timmar efter att ubåten rapporterats försvunnen. Till slut hade ubåten siktats vid Køgebukten, från en av försvarets utkiksposter på land. Två räddningshelikoptrar och tre fartyg ska ha deltagit i insatsen, och efter ungefär en halvtimme var ubåtens ägare välbehållen på land.

ANNONS

– Vi kan bara konstatera att när han kommer in till land säger han att hon inte är ombord, säger Anders Damgaard, presstalesperson på danska Försvaret.

Enligt Damgaard ska Madsen också ha uppgett att han lämnat av kvinnan i Köpenhamn under torsdagskvällen. Madsen menar att han lämnade av svenskanvid spetsen av Refshaleøen i Köpenhamn, nära restaurang Arton, runt 22:30. Kvinnan, som ska ha jobbat på ett reportage om Madsen, anmäldes försvunnen av anhöriga klockan 02:30, natten till fredag.

Omhändertogs av polis

Under fredagsförmiddagen omhändertogs Madsen av dansk polis.I ett tidigt uttalande till danska TV2 uppgav polisen att de genomförde förhör och tillbakavisade länge uppgifter om att någon brottsmisstanke skulle vara riktad mot Madsen. Under fredagseftermiddagen bekräftade dock vice polisinspektör Jens Möller att Madsen misstänks ha dödat kvinnan.

Dykare undersöker vraket

Under fredagen genomfördes försök att ta sig in i ubåten, som ligger i Køgebukten,då det ännu är oklart ifall kvinnan finns kvar i båten. Dykare var vid platsen under fredagen, men kunde inte gå in i vraket eftersom det inte ligger stabilt. Ubåten ligger på sju meters djup och polisen tror sig kunna bärga den under lördagen.

"Vi håller på att undersöka de närmare omständigheterna kring ubåten. Just nu har vi inte fler kommentarer", skriver Köpenhamnspolisen på Twitter.

ANNONS

Fakta: Peter Madsen

Peter Madsen, född 1971, är en dansk ingenjör och uppfinnare. Han har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

Förutom att han är medlem i flera raketföreningar har Peter Madsen varit med och grundat projektgruppen Copenhagen Suborbitals som arbetar för att skicka människor ut i rymden. Under många år specialiserade han sig på att bygga olika typer av raketmotorer.

Madsen har fått många pris för sitt arbete. 2011 nominerades Copenhagen Suborbitals till World Technology Award. 2012 fick projektgruppen den danska tidningen Politikens pris "Årets vision". Ytterligare två priser har tilldelas rymdprojektet. I oktober 2014 fick Peter Madsen utmärkelsen "Aldrig som de andra" för sitt arbete.

Den senaste och största ubåt som Madsen har byggt, UC3 Nautilus, är 17,8 meter lång och väger 40 ton – världens största hembyggda u-båt. Den kostade motsvarande 1,9 miljoner svenska kronor att bygga.

Källor: Dokumentären "Amateurs in Space", Ingeniør med flera.

ANNONS